Агенция Митници“ отчита с близо 500 млн. лева преизпълнение на

...
Агенция Митници“ отчита с близо 500 млн. лева преизпълнение на
Коментари Харесай

Агенция „Митници“: Рекорден ръст на приходите от 500 млн. лева

„ Агенция „ Митници “ регистрира с близо 500 млн. лв. преизпълнение на приходите за първите три месеца на годината по отношение на същото тримесечие на 2022 година. Общите доходи от данък, Данък добавена стойност при импорт, мита и санкции през първите три месеца на 2023 година доближават 3,331 милиарда лв.. “

Това съобщи шефът на Агенция „ Митници “ Павел Геренски в изявление. Павел Геренски напомни, че организацията обезпечава над 42,3% от приходите в държавния бюджет на страната и за миналата 2022 година е осъществила рекордните 13,4 милиарда лв. доходи . Директорът акцентира, че половината от постъпленията в Агенцията се генерират от събрания данък и изключи спекулациите инфлацията да е причина за постигнатите високи резултати.

„ Ставките върху акцизните артикули като тютюневи произведения, енергийни артикули и алкохолни артикули са характерни и те се начисляват върху физическите размери артикули, освободени за ползване, а не върху цената. Така че не бихме могли да твърдим, че тук има въздействие от страна на инфлацията. През последните пет години ставките не са променяни, тъй че приходите изрично се дължат на по-висока събираемост “ , изясни шефът.

Геренски даде за образец по какъв начин през последните три години към този момент има устойчива наклонност да се усилват количествата цигари , които се търгуват на пазара, което покачва и приходите от акцизи.

Павел Геренски увери, че данъчните хранилища са изцяло обезпечени с всички административни, нормативни и механически средства за надзор, в това число и видеонаблюдение.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР