Агенция Митници“ е одобрена от Европейската комисия и стартира мащабен

...
Агенция Митници“ е одобрена от Европейската комисия и стартира мащабен
Коментари Харесай

18 митнически пункта ще получат ново рентгеново оборудване до март 2025 г.

Агенция " Митници “ е утвърдена от Европейската комисия и започва огромен план, финансиран с европейски средства, за доставка на ново сканиращо съоръжение и построяването на централизирана система за продан на рентгенови изображения, оповестяват от Митниците .

18 митнически пункта ще получат ново рентгеново съоръжение в рамките Проект, финансиран от Инструмента за финансова поддръжка за съоръжение за митнически надзор - Customs Control Equipment Instrument (CCEI), като част от Фонда за интегрирано ръководство на границите (IBMF) на Европейската комисия. В началото на октомври Агенция " Митници “ и Европейската комисия подписаха Грантово съглашение, с което беше утвърдено плановото предложение на българската митическа администрация. Изпълнението на плана стартира от 01.11.2022 година и ще завърши до края на март 2025 година, като оборудването ще бъде в действителна употреба не по-късно от 30 април 2025 година

Чрез Грантовото съглашение ще се финансира доставката на 31 нови сканиращи машини и надграждане на една съществуваща система. Новата техника за рентгенова инспекция ще бъде осем разнообразни типа съгласно спецификата на товаропотоците на съответния митнически пункт – за пристанище, за обработка на въздушно карго и сухопътен превоз на палетиран товар, за ръчен багаж, колета и други Оборудването ще бъде обвързвано в новоизградена централизирана система, която кореспондира с унифицирания файл-формат на рентгеновите изображения на Световната митническа организация.

Общият бюджет на плана е 40 262 987 евро без Данък добавена стойност, от които 80% или 32 210 390 евро са безплатно финансиране от Инструмента за финансова поддръжка за съоръжение за митнически надзор - Customs Control Equipment Instrument (CCEI), като част от Фонда за интегрирано ръководство на границите (IBMF) на Европейска комисия.

Инструментът за финансова поддръжка беше основан с Регламент (ЕС) 2021/1077 от 24 юни 2021 година

Той цели поддръжка на Митническия съюз и митническите органи при осъществяването на задачата им да пазят финансовите и икономическите ползи на Съюза като по едно и също време с това улесняват законната стопанска активност. Чрез Инструмента се предлага опция за съгласуван и равносилен митнически надзор като по този метод ще се избегне отклоняването на потоци артикули към най-слабо оборудваните пунктове.

Постига се повишение способността на страните членки да реагират на провокациите, подбудени от непрекъснато разрастващите се световни бизнес модели и вериги на доставки, внезапното повишаване на електронната търговия, увеличението на цифровизацията и нуждата от възстановяване на устойчивостта против хакерски атаки.

Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР