Агенциите отбелязват, че Исландия е първата държава, членка на НАТО,

...
Агенциите отбелязват, че Исландия е първата държава, членка на НАТО,
Коментари Харесай

Исландия стана първата страна от НАТО, която спря дейността на посолството си в Москва

Агенциите означават, че Исландия е първата страна, членка на НАТО, която стопира работата на дипломатическата си задача в Москва. Исландия е измежду 12-те страни учредителки на алианса птрез 1949 година

Решението за прекъсване на работата на посолството на Исландия в Москва не съставлява спиране на дипломатическите връзки. Веднага щом изискванията разрешат, Исландия ще даде приоритет на възобновяването на активността на посолството на Исландия в Москва. Това се споделя в на исландското държавно управление от 9 юни.

" Това не е елементарно решение, защото Исландия се радва на богати връзки с народа на Русия от момента на нашата самостоятелност през 1944 година Въпреки това, актуалната обстановка просто не прави жизнеспособна дребната външна работа на Исландия да ръководи посолство в Русия. Надяваме се, че изискванията ще ни разрешат някой ден да имаме естествени и ползотворни връзки с Русия, само че това зависи от решенията, взети от Кремъл ", сподели на 9 юни външният министър Гилфадотир.

В момента комерсиалните, културните и политическите връзки с Русия са на историческо дъно. Следователно поддържането на активността на посолството на Исландия в Москва към този момент не е целесъобразно.

Исландия има посолство в Москва от 1944 година, като се изключи интервала 1951-1953 година, когато не е имало търговски връзки сред страните. Съветският съюз не е имал дипломат в Рейкявик от 1948-1954 година

Рейкявик поиска Русия да ограничи активността на посолството си в Рейкявик в сходство с член 11 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки и равнището на дипломатическо посланичество да бъде понижено.

В отговор Москва уточни, че " всички антируски дейности на Рейкявик неизбежно ще провокират отговор ".

Исландия ръководи осемнадесет двустранни посолства в непознати столици, като приоритизира местоположението им в сходство със степента на стопански, политически и културни връзки или съдействие за развиване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР