Агенти на Държавна сигурност са правили опити и са кроели

...
Агенти на Държавна сигурност са правили опити и са кроели
Коментари Харесай

Сензационно разкритие 40 години след „българския чадър“! Тровили Георги Марков като Скрипал – с новичок

Агенти на Държавна сигурност са правили опити и са кроели проекти да отровят писателя отстъпник Георги Марков по модела на съветския разузнавач Сергей Скрипал – в новичок. Те обмисляли да намажат дръжката на вратата на автомобила му с отровен гел до момента в който е на отмора в Сардиния. Това описа братът на Марков – Никола, по радио Би Би Си, в което се излъчи предаване в памет на журналиста, написа „ Телеграф “, представен от Блиц.

 
Преди ден се навършиха 40 години от убийството му. Георги Марков умря на 11 септември 1978 година, откакто бе улучен със сачма, цялостна със смъртоносната отрова рицин. Този атентат, осъществен на 7 септември 1978 година на лондонския мост Ватерло, стана печално прочут по целия свят като „ убийството с българския чадър “.
 
Атентатът с „ българския чадър “, обаче, не бил първият опит за ликвидирането на писателя отстъпник. Брат му Никола, който имал магазин за пощенски марки в Болоня, бил предизвестен още през януари 1978 година, че в София са взели решение да убият Георги. Предупреждението пристигнало от живеещия в Германия бежанец Любен Константинов, който Държавна сигурност принуждавала да взе участие в отравянето на писателя-дисидент.
 
Никола се обадил на брат си, с цел да му заяви за заплахата, само че той не повярвал, защото щяло да стане „ международен скандал “. Георги сметнал, че режимът в София просто желае да го сплаши, за да спре да приказва по радио „ Свободна Европа “.
 
Един от проектите за ликвидирането му предвиждал дръжката на вратата на колата да бъде намазана с отровен гел до момента в който е на отмора на остров Сардиния. Този скрит план се провалил, защото сътрудниците, наблюдаващи писателя, осъзнали, че жена му или щерка му също може да пострадат, посочи някогашният шеф по сигурността на „ Свободна Европа “ Ричард Къмингс.
 
По сходен метод било осъществено нападението против Сергей Скрипал, като е била напръскана с новичок бравата на дома му.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР