Агент на мароканските тайни служби, идентифициран като Мохамед Белахрех, се

...
Агент на мароканските тайни служби, идентифициран като Мохамед Белахрех, се
Коментари Харесай

Марокански шпионин в центъра на Катаргейт

Агент на мароканските секрети служби, разпознат като Мохамед Белахрех, се оказа един от главните участници в корупционния скандал, обвързван с Катар, който раздруса основите на Европейския парламент. Кодовото му име е М118 и от години обикаля европейските шпионски служби.

Белахрех наподобява е в центъра на комплицирана мрежа, която се простира от Катар и Мароко до Италия, Полша и Белгия. Той е обвинен, че през последните години е взел участие в интензивни старания за лобиране и хипотетична корупция, ориентирани против членове на Екологичен потенциал. И се оказва, че от известно време е бил прочут на европейските разследващи служби.

Рабат е все по-често в центъра на вниманието, защото фокусът се уголемява оттатък ролята на Катар в обвиняванията в корупция на европейски евродепутати, при които белгийската полиция иззе съоръжение и над 1,5 млн. евро в брой при обиски в най-малко 20 жилища и офиси.

Миналата седмица белгийският министър на правораздаването Винсент ван Куикенборн даде надали не завоалирана индикация, че Мароко е забъркано в следствието. В изявление пред белгийските законодатели той загатна за " страна, която през последните години към този момент е била споменавана... когато става въпрос за интервенция ". Подразбира се, че става дума за Мароко, защото службата за сигурност на Рабат е упреквана в шпионаж в Белгия, където има огромна диаспора от мароканци.

Според италианския всекидневник „ La Repubblica “ и белгийския „ Le Soir “ Белахрех е една от връзките сред някогашния евродепутат Пиер Антонио Панцери с мароканската загадка работа DGED. Италианският политик Панцери сега е в пандиза, където му е повдигнато авансово обвиняване в корупция в границите на следствието дали Мароко и Катар са си купували въздействие в Европейския парламент.

В директория с марокански дипломатически телеграми, изтекли от хакер през 2014 и 2015 година (и видени от „ Политико “), Панцери е разказан като " непосредствен другар " на Мароко, " авторитетен съдружник ", който е " кадърен да се бори с възходящата интензивност на нашите врагове в Европейския парламент ".

Сега проверяващите ревизират какъв брой непосредствен другар е бил Панцери на Мароко. В белгийското искане за екстрадиция на брачната половинка и дъщерята на Панцери, за които също се твърди, че са забъркани в корупционния скандал, се загатват " дарове " от Абдерахим Атмун, дипломат на Мароко във Варшава.

В продължение на няколко години Панцери е споделял председателството на взаимната парламентарна комисия ЕС-Мароко с Атмун, умел посланик, който се стреми да прокарва ползите на Мароко в брюкселския „ балон “.

Сега обаче има съмнения, че Атмун е получавал заповеди от Белахрех, който е " рисков човек ", твърди пред „ Le Soir “ чиновник, осведомен с следствието. Съобщава се, че точно под управлението на Белахрех Панцери е запечатал връзката си с мароканската DGED, откакто не е съумял да бъде избран отново в Народното събрание през 2019 година

Белахрех може да се окаже и ключът към разплитането на една от продължителните загадки на катарския скандал: следите на парите. В белгийското искане за екстрадиция, забелязано от „ Политико “, се загатва мистериозен персонаж, обвързван с кредитна карта, дадена на роднините на Панцери, прочут като " колосът ". Появяват се спекулации дали Белахрех може да е този колос.

Многобройните животи на един марокански разузнавач

Белахрех не е дилетант в европейските шпионски среди - медиите оповестяват, че през последното десетилетие той се е занимавал с няколко шпионски случая.

Според испанския всекидневник „ El Confidencial “, мъжът от Рабат за първи път притегля вниманието на управляващите по отношение на хипотетично навлизане в испански джамии, което през 2013 година води до депортирането на мароканския шеф на ислямска организация в Каталуния.

Твърди се, че Белахрех е отговарял за ръководството на сътрудници в джамиите по разпореждане на DGED, до момента в който брачната половинка му е била обвинена в пране на пари посредством туристическа организация, основана в Испания. Според „ El Mundo “ мрежата е била разрушена през 2015 година

Не след дълго Белахрех още веднъж се появява във Франция, където играе водеща роля в дело за корупция на летище Орли в Париж.

Според следствие, оповестено във в. „ Libération “, мароканският сътрудник, разпознат по това време като Мохамед Б., се допуска, че е получил от френски граничен чиновник до 200 поверителни досиета на обвинени в тероризъм във Франция.

Твърди се, че служителят, който е бил арестуван и против който е почнало публично следствие през 2017 година, е дал на мароканския сътрудник поверителни материали по отношение на лица от описите за наблюдаване на терористи и възможни лица, представляващи интерес, преминаващи директно през летището, в подмяна на четиризвездни почивки в Мароко.

Съобщава се, че френските управляващи не са повдигнали обвинявания против Белахрех, който липсващ, когато мрежата му била разрушена. Според френски чиновник, осведомен с следствието, по това време Белахрех е сътрудничил на Франция, като е предоставял разследваща информация по въпроси, свързани с битката с тероризма, и заради тази причина е бил освободен.

Агентите на мароканските секрети служби може да работят като снабдители на разследваща информация за европейските организации, като в същото време координират интервенции за оказване на въздействие в същите страни, обявиха пред " Политико " двама души, осведомени с координацията на разследващите служби. По тази причина европейските страни от време на време си затварят очите за практики, които могат да бъдат квалифицирани като интервенция, стига това да остане ненатрапчиво, допълват те.

Що се отнася до Белалахрех, пет години след идването му във Франция, мистериозният М118 още веднъж е в центъра на вниманието, повдигайки въпроси по отношение на продължаващите му връзки с европейските разследващи мрежи. /БГНЕС, Политико
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР