Агент на граничния патрул на САЩ е обвинен в обвинения в подкупи и контрабанда за предполагаемо предлагане на „документи“ за имиграция на мигранти за $5000

...
Американски граничен патрулен агент, работещ в център за обработка в
Коментари Харесай

Американски граничен патрулен агент, работещ в център за обработка в Ел Пасо, Тексас, беше обвинен миналата седмица по множество федерални обвинения, включително подкупи и „контрабанда на извънземни“, след като се твърди, че е предложил на мигрант „имиграционно обезщетение“ в замяна на 5000 долара, според към съдебни документи.

Обвиненията срещу агента Фернандо Кастило идват около месец след ареста му, тъй като следователите събраха множество доказателства благодарение на съдействието на мигранта.

В клетвена декларация за вероятна причина, подкрепяща заповедта за арест на Кастило, неназованият мигрант е идентифициран като жертва, която е мексиканец и ел салвадорец и няма криминално минало. В него се казва, че мигрантът се е сблъсквал с имиграционните власти на САЩ два пъти, но не са били повдигнати обвинения.

Импровизиран лагер, където търсещите убежище чакат, докато се опитват да преминат в САЩ чрез уговорена среща чрез приложението за митническа и гранична защита, наречен CBP One, минава по границата на река Рио Гранде между Браунсвил, Тексас и Матаморос, в Матаморос, Мексико 20 юни 2023 г. Импровизиран лагер, където търсещите убежище чакат, докато се опитват да преминат в САЩ чрез уговорена среща чрез приложението за митническа и гранична защита, наречено CBP One, минава по границата на река Рио Гранде между Браунсвил, Тексас и Матаморос, в Матаморос, Мексико, 20 юни , 2023 г. Даниел Бесерил/Ройтерс

Беше започнато разследване, след като мигрантът уведоми агентите на граничния патрул за предполагаемите действия на Кастило, се казва в клетвената декларация.

Мигрантът, който е трябвало да бъде върнат в Мексико на 21 юни, е казал на следователите, че Кастило е доброволно да ги закара до пристанище в Ел Пасо за репатриране, според клетвената декларация.

Твърди се, че Кастило спрял по пътя и казал на мигранта, че може да им вземе „papeles“ или имиграционни документи за 5000 долара, се казва в клетвената декларация. Агентът каза, че след като мигрантът е бил в САЩ, „документите“ вече „няма да се появяват в никоя система“ след няколко дни и мигрантът може „по същество да бъде свободен да остане в САЩ“, според клетвената декларация.

Мигрантът казал на разследващите, че по време на спирането Кастило отворил термозапечатаната им лична чанта и бръкнал вътре, показва клетвената декларация. Мигрантът каза, че след това агентът ги е довел до втори център за обработка, където Кастило ги е поставил в клетка за задържане и е запечатал отново чантата със собствеността, според документа.

Импровизиран лагер, където търсещите убежище чакат, докато се опитват да преминат в САЩ чрез уговорена среща чрез приложението за митническа и гранична защита, наречен CBP One, минава по границата на река Рио Гранде между Браунсвил, Тексас и Матаморос, в Матаморос, Мексико 20 юни 2023 г. Импровизиран лагер, където търсещите убежище чакат, докато се опитват да преминат в САЩ чрез уговорена среща чрез приложението за митническа и гранична защита, наречено CBP One, минава по границата на река Рио Гранде между Браунсвил, Тексас и Матаморос, в Матаморос, Мексико, 20 юни , 2023 г. Даниел Бесерил/Ройтерс

Видео за наблюдение във втория център за обработка показва униформен граничен патрул, отговарящ на физическото описание на Кастило, който ескортира мигранта в съоръжението, според клетвената декларация.

Скоро след това Кастило придружава мигранта до пристанището на Ел Пасо за планираното доброволно връщане в Мексико, според клетвената декларация.

Веднъж в Мексико мигрантът каза, че са отворили чантата си с имущество, за да купят връзки за обувки и са открили, че 500 долара „са били откраднати“, според клетвената декларация. След като установил това, мигрантът се върнал на входното пристанище и уведомил граничните патрули, които започнали разследване, се казва в съобщението.

Когато следователите по-късно прегледаха чантата с имущество, те откриха, че съдържа 330 долара и 3700 мексикански песо, но етикетът на чантата казваше, че съдържа 830 долара и 3725 мексикански песо, се казва в наказателната жалба.

Разследващите агенции включват ФБР, Специалната група за борба с корупцията към митниците и граничната служба на САЩ и Службата на генералния инспектор към Министерството на вътрешната сигурност.

Разследването разкрива записи на разговори и среща на агента с мигрант

След инцидента мигрантът получил няколко обаждания от „блокиран номер“, за който следователите смятат, че е Кастило, се казва в клетвената декларация. Разследващите също записаха обаждания, получени, докато разпитваха мигранта, в които обаждащият се, за когото се смята, че е Кастило, обсъждаше как мигрантът ще получи имиграционните документи, кога ще ги придружи обратно в САЩ и кога парите ще бъдат обменени, гласи клетвена декларация.

Според обвинителния акт Кастило е обвинен в телеграфна измама във връзка с предполагаемите обаждания.

Разследващите също извършиха одит на имиграционното досие на мигранта – което проследява всички действия, генерирани от агенти в системата – и откриха, че Кастило е променил досието на мигранта от „Доброволно връщане“ в Мексико на „Известие за явяване“, което означава, че мигрантът ще има „правна причина за влизане в Съединените щати“, се казва в клетвената декларация.

На 28 юни федерални агенти наблюдават Кастило, докато напуска дома си и се среща с мигранта на входно пристанище в Ел Пасо, според клетвената декларация за вероятната причина. С формуляра „Уведомление за явяване“ в ръка той прекарал мигранта през „зоната за доброволно извеждане“ и излязъл през „оградена“ зона, се посочва в документа.

Мигранти вървят по жицата, докато се опитват да пресекат Рио Гранде при Тексас-САЩ. граница в Игъл Пас, Тексас, четвъртък, 6 юли 2023 г. (AP Photo/Eric Gay) Мигранти вървят по жицата, докато се опитват да пресекат Рио Гранде при Тексас-САЩ. граница в Игъл Пас, Тексас, четвъртък, 6 юли 2023 г. (AP Photo/Eric Gay) Ерик Гей/AP/ФАЙЛ

5000 долара не са били обменени, според клетвената декларация за вероятната причина, тъй като Кастило твърди, че е казал на мигранта да държи парите, докато стигнат до превозното средство.

По време на интервюто си с федерални следователи Кастило отрече да е взел 500-те долара на мигранта, но призна, че е променил досието им, фалшифицирал подписи на гранични патрулни агенти и носел фалшивия документ, за да се срещне с жертвата, според клетвената декларация.

CNN се свърза с Рандолф Ортега, адвокат на Кастило, и все още не е получил отговор. Американската прокуратура на Западния окръг на Тексас отказа коментар.

Службата на Кастило в митническата и гранична служба на САЩ приключи на 13 юли, според източник, запознат с разследването. Агенцията казва, че сътрудничи на разследването.

„CBP приема твърденията за неправомерно поведение сериозно и ги разследва задълбочено“, се казва в изявление на агенцията.

Гаранцията на Кастило беше определена на 30 000 долара и той беше освободен от затвора на 29 юни, показват записите на затвора в Ел Пасо. Изправянето му е насрочено за 17 август във федерална съдебна зала в Ел Пасо, според съдебната документация.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР