Африканската филмова индустрия процъфтява и може да създаде милиони нови

...
Африканската филмова индустрия процъфтява и може да създаде милиони нови
Коментари Харесай

ЮНЕСКО: Африканското кино е с потенциал да създаде 20 млн. нови работни места

Африканската кино промишленост процъфтява и може да сътвори милиони нови работни места, в случай че употребява капацитета си пълноценно, оповестиха от Организацията на Обединените народи.

В отчет на културната организация на Организация на обединените нации ЮНЕСКО се споделя, че към пет милиона души сега работят в африканската кино промишленост, което способства с 5 милиарда $ за брутния вътрешен артикул на континента.

Филмовата промишленост на Нигерия е най-голямата в Африка и създава 2500 кино лентата годишно.

Въпреки цифрите, ЮНЕСКО съобщи, че промишлеността има огромен капацитет, който остава значително необработен.

Достъпното цифрово кино съоръжение и новите платформи за онлайн разпространяване дадоха нови благоприятни условия на основателите на наличие, само че в отчета се споделя, че Африка има по-малко екрани на глава от популацията, в сравнение с всеки различен континент.

Пиратството е различен огромен проблем, като отчетът прави оценка „ че пиратството разпределя 50% до над 75% от приходите на филмовата и аудиовизуалната промишленост “.

Само 19 африкански страни от 54 оферират финансова поддръжка на режисьорите, се показва още в отчета.

Ако всички тези провокации бъдат изцяло решени, секторът би могъл да сътвори над 20 милиона работни места и да способства с 20 милиарда $ за общия Брутният вътрешен продукт на континента, демонстрира отчетът на ЮНЕСКО.

Докладът разпознава неналичието на независимост на изложение като спънка за напредъка на филмовата промишленост, като експерти в 47 страни оповестяват за ограничавания в креативната си работа.

В изказване генералният шеф на ЮНЕСКО Одри Азуле прикани за усилване на интернационалното съдействие „ с цел да се даде опция на всички страни, по-специално на разрастващите се страни, да развиват културни и креативен промишлености, които са жизнеспособни и конкурентоспособни както на национално, по този начин и на интернационално равнище “.

Филмите са публични богатства, „ които изискват социална поддръжка и вложения “, сподели Азуле.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР