Африканската чума по свинете стигна и до региона на Пловдив.

...
Африканската чума по свинете стигна и до региона на Пловдив.
Коментари Харесай

Напрежение в пловдивско село заради мерките срещу африканската чума по свинете

Африканската чума по свинете стигна и до района на Пловдив. При две отстреляни диви свине в ловно стопанство има подозрения за съществуване на болестта. Заради превантивните ограничения против африканската чума по свинете напрежение има в пловдивското село Сухозем. Хората са в суматоха поради клюки, че умъртвени животни от други области ще бъдат загробвани на тяхна територия. В същото време част от жителите отглеждат нерегистрирани свине. Категорични са обаче, че няма да ги заколят.

Сухозем, Калояново

80 са жителите на село Сухозем в община Калояново. Хората се опасяват, тъй като до тях достигнала информация, че от общината оглеждат терени за загробване на животни.
Емил Стоянов: Аз най- доста се тормозя от други региони да дойдат тук за загробване свине. Имаме дребни внуци, да не стане неприятно за тях.Станимир Петков: Аз имам единствено едно прасе,дали ще го загробя някъде или ще го заколя за Нова година, това не ме интересува, значимото е да няма от други обитаеми места
От община Калояново изрично опровергаха слуховете за загробване на животни от други области. Обясниха, че такива терени се избират във всички 15 села на общината.

Георги Георгиев- кмет на община Калояново: Съгласно ограниченията, които са ни спуснати от Регионална инспекция за опазване на околната среда, от виновните институции, да бъдат избрани от всяко обитаемо место по 3 сектора. Тоест по 3 парцела, които да бъдат за загробване, вероятно, за животни, които са потърпевши от африканската чума. 0:48
По данни на общината в селото се отглеждат седем свине вид „ заден двор “.

Кметът на Сухозем към този момент е обяснил на притежателите, че ще се копае дупка за загробване при възможна зараза. Хората обаче настояват, че им е казано незабавно да си заколят животните.
Ненко Николов- кмет на село Сухозем: Вие карали ли сте хората да си колят прасетата? Просто минах да ги предупредя, че ще се копае дупка и да си вършат сметка към този момент оттова нататък какво ще вършат.
Две от нерегистрираните свине в селото са благосъстоятелност на Емил Стоянов, който не е склонен с рекомендацията на кмета.

Българска национална телевизия: Вие вашите какво ще ги вършиме?
Емил Стоянов:Ами моите, мисля, да ви кажа, че няма да ги заколвам.
Българска национална телевизия: Не ви ли е боязън?
Емил Стоянов: Не.
От община Калояново обявиха, че ограничения по премахване на нерегистрираните свине ще бъдат подхванати при данни за настъпваща зараза от африканска чума в региона.

Още по тематиката Разпространение на Африканска чума по свинете у нас
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР