Африканската чума по свинете е политическо заболяване“, което се разпространява

...
Африканската чума по свинете е политическо заболяване“, което се разпространява
Коментари Харесай

Чумата по свинете като политическа болест

Африканската чума по свинете е „ политическо заболяване “, което се популяризира поради бездействието на управляващите, уверен е Йоан Ладоси, председател на Румънската асоциация на производителите на свинско месо, представен от в. „ Файненшъл таймс “. В организацията членуват повече от 80% от свиневъдите в страната, която от предходната година понася тежки вреди от разпространяването на вируса. Около 500 000 животни са изклани. В Румъния има 250 огромни свинекомплекса, а над 50% от хората отглеждат животни в дворовете си. В Румъния разпространяването на африканската чума по свинете е „ злощастна комбинация от политика, анархия и неефективност “, добавя още Йоан Ладоси. Според него главен провинен за тежката обстановка е държавното управление, което „ не съумя да приложи изцяло “ рекомендациите на Европейски Съюз „ по една елементарна причина: политика и избори “. Ладоси счита, че политиците се опасяват да не си навлекат гнева на дребните фермери и покровителстват дребния бизнес, което обаче нанася съществени вреди.

Румъния попада на пътя на африканската чума по свинете миналата пролет, само че и до през днешния ден продължава да се бори с нея. През юли Букурещ даже регистрира сериозен растеж на болни животни – открити са най-малко 300 нови огнища. За съпоставяне – през юни са били съвсем 80, а през януари – 30, оповестява в. „ Файненшъл таймс “. За една година болестта е обхванала 10 хиляди домашни стопанства. В Румъния компенсацията е по пазарни цени - 10 леи на кг живо тегло. Държавата към този момент е похарчила 100 милиона евро за обезщетения на стопаните. Правителството съобщи, че

 

ще бъдат обезщетени и служащите в стопанствата, които ще останат без работа

 

поради затварянето на доста от фермите, до които е достигнала болестта. 

Вирусът е в Европа от 2006 година, тогава за първи път е засечен в Грузия. Тогава се разнася главно от диви свине, които обаче го придвижват и на домашните. Болестта доближава до Армения, Азербайджан, Русия, Украйна, Беларус, Молдова, както и в 10  държави - членки на Европейски Съюз - Литва, Латвия, Естония, Чехия, Полша, Унгария, Белгия, Румъния, България и Словакия, която в средата на юли разгласи за първи случай на инфектирани свине. В международен мащаб извънредно обиден е и Азиатският континент, където от август м.г. до в този момент са премахнати над 4 млн. свине – в Китай (над 1 млн. заклани животни) и Виетнам (около 3 млн. прасета). Африканска чума порази и прасета в Лаос, Монголия, Камбоджа, Северна Корея. Китайските управляващи заплащат по 1200 юана (178 долара) за заклано прасе. Това обаче не може да компенсира загубите на фермерите и специалисти предизвестяват, че стопанствата крият заболели животни – свинете се колят, а по-късно месото им се продава с огромна облага, защото цените фрапантно скочиха. Китайски учени показват догатки, че вирусът е бил донесен в страната посредством незаконен внос от Източна Европа.

 „ Болестта се популяризира по-бързо от предстоящото “, признава пред в. „ Уолстрийт джърнъл “ Вантий Калправидх от азиатското посланичество на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации. Вирусът не е рисков за хората, само че измежду свинете бързо се популяризира и е гибелен в множеството случаи. Обичайно измежду животните се разнася посредством инфектирана храна. Вирусът е доста резистентен и може да живее в продължение на седмици в месо; съумява да оцелее за по-кратък интервал от време по облекла, обувки, автомобили и други, което прави наложителна дезинфекцията при визити тук-там с заболели животни. Еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис прикани държавите членки да бъдат извънредно бдителни през летните месеци, когато случаите на болестта бележат сериозен скок. Всички 28 страни - членки на Европейски Съюз, са длъжни са ползват превантивни ограничения и надзор във всеки регион, където има подозрения или пък доказани случаи на африканската чума по свинете. Вирусът към момента не се е популяризирал в страни, които са водещи производители на свинско месо, като Германия, Франция и Холандия. " Страните от Западна Европа не би трябвало да си вършат илюзии, че африканската чума по свинете няма да стигне и до тях ", предизвестява проф. Зигмунд Пейсак, който е отпред на звеното за битка със болестта към Полския народен институт за ветеринарни проучвания, основан в източния град Пулави. Според него може да отнеме 3 или 10 години, преди първи случай да бъде доказан и в Германия например. Предупреждението на Пейсак към континентална Западна Европа е изцяло ясно: няма метод да се спре разпространяването на вируса измежду популацията на дивите свине, в случай че тя е толкоз многочислена, колкото в Полша и Германия.

Засега

 

за африканската чума при свинете няма лекуване или ваксина,

 

а единственото решение е да се унищожават всички животни в стопанство, където един път е открита болестта, изясняват специалистите. Масовата процедура в инфектираните региони е кръвопролитие на животните, само че освен на болните, но и на тези, които са отглеждани покрай мястото със инфектираните прасета. Това прави Чехия през 2017 г. и след траяли цели 2 години старания за премахване на африканската чума по свинете успехът към този момент е реализиран и при започване на март т.г. страната е оповестена за „ свободна “ от заболяването. Еврокомисарят Андрюкайтис насърчи България да върви по стъпките на Чехия в борбата с заболяването по животните.

Пострадалата от болестта през 2014 година Литва обаче избра различен метод, с цел да се оправи с африканската чума по свинете. Властите взеха решение, че ще бъдат унищожени единствено прасетата във фермите или дворовете, където има към този момент инфектирани животни, изясни министърът на земеделието Гиедриус Сурпулус пред Би Ти Ви. Литва доста стегна и хигиената в стопанствата. Фермерите получават финансова помощ от по 2000 евро, с цел да влагат в биологична отбрана – да вземем за пример в специални огради. Стопаните, които са заклали прасетата си, получават по 100 евро на животно като отплата. Освен това им се отпускат до 2000 евро, с цел да си купят други животни за развъждане – зайци, овце, кокошки „ Имаме 10  000 дребни свиневъди и те щяха да излязат на улицата “, в случай че беше предприето масово очистване на животните, споделя министърът. И посочи резултатите от стратегията в битката с африканската чума по свинете - предходната година заболяването е върлувала в 22 ферми и са убити 22 000 прасета; тази година случаите са 9, а убитите прасета - единствено 116.

Кризата с африканската болест по свинете доведе до

 

фрапантно повишаване на месото

 

Цената на свинското в Азия и Европа вече с бързи темпове се покачва, като наклонността се чака да продължи, тъй като властта в Пекин предвижда, че поради вируса броят на животните ще намалее най-малко на половина по отношение на предходната година. Анализатори от холандската Рабобанк прогнозират, че Китай може да загуби до половината от прасетата си към края на 2019 година поради епидемията. Страната е най-големият международен производител на свинско месо. Прасетата, отглеждани там, съгласно оценки към този момент са намалели с 40% спрямо предходната година. Според прогнозата на Рабобанк производството на свинско месо в Китай тази година ще се свие с до 25% по отношение на 2018 година Поне пет години ще бъдат нужни, с цел да се върне производството на свинско месо към нормалните си количества преди експлоадирането на болестта по животните. 

Цената на свинското месо в Европа в допълнение се " напомпва " и от увеличеното търсене в азиатските страни. Износът към Китай единствено през юни т.г. се е нараснал с над 60% по отношение на същия интервал за предходната година. Европейските производители се възползват и от комерсиалната война сред Пекин и Вашингтон, което прави Стария континент желан снабдител. Официалните дaнни сочат, че пpeз мaй 2019 година EC е yвeличил изнocа нa cвинcĸo мeco c 31% дo 218 000 тoнa, като над 40% от тях са отпътували единствено за Китай. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР