Афганистанска активистка за правата на момичетата, която се застъпваше за

...
Афганистанска активистка за правата на момичетата, която се застъпваше за
Коментари Харесай

Активистката за образование на момичета в Афганистан Матиула Веса е освободена от талибаните

Афганистанска активистка за правата на девойките, която се застъпваше за включването на девойките в образованието, беше освободена от талибаните след седем месеца в пандиза.

Matiullah Wesa, който обиколи страната в акция за достъп на девойките до обучение, беше задържан през март за „ агитация против държавното управление “.

Продължавайте да четете

лист от 4 елемента'Има занемаряване. Период “: Последната жена министър в Афганистан Книгите губят стойност в Афганистан – това ме плаши Талибаните означават две години от връщането си на власт в Афганистан Снимки: Търсят се мъртвите и ранените при земетресението в Афганистан убийте 2000 завършек на списъка

Той беше освободен в четвъртък и беше „ на път за у дома “, сподели брат му пред организация Франс Прес.

Говорител на талибанската администрация удостовери освобождението на Wesa.

Главният специалист на Организация на обединените нации по правата на индивида в Афганистан, Ричард Бенет, приветства освобождението на Уеса, само че акцентира тежкото състояние на стотици други деятели, атакувани от талибаните.

„ Приветствам освобождението на Матиула Уеса и приканвам за неотложно и абсолютно освобождение на всички бранители на правата на индивида в #Афганистан, които са арестувани случайно за отбрана на личните си права и правата на другите “, написа той в обществените мрежи медийна платформа X, известна преди като Twitter.

Уеза, създателят на организацията с нестопанска цел Pen Path, трансформира насърчаването на достъпа до обучение в своя задача повече от десетилетие, посещавайки селски села, с цел да помогне за съживяването на учебни заведения, затворени от принуждение, и за отваряне на библиотеки.

Wesa даде обещание да продължи тези старания, откакто талибаните превзеха Кабул през 2021 година и постановиха строги ограничавания върху девойките и дамите, в това число възбраната им да посещават учебни заведения, паркове и фитнес зали и изтласкването им от държавните работни места.


Репресии против активизма

Арестът на Уеса провокира митинги от страна на Организация на обединените нации и интернационалните правозащитни групи, които предизвестиха, че талибаните все по-често репресират „ мирния активизъм “ в поддръжка на свободите на дамите.

„ Талибаните първо започнаха с малтретиране, похищение и задържане на протестиращи дами “, сподели тогава пред Ал Джазира Сахар Фетрат, афганистански откривател от отдела за правата на дамите в Human Rights Watch. „ Сега те започнаха да сплашват и малтретират мъже за присъединение към кротичък активизъм. “

„ Талибаните се опасяват от афганистанските мъже и дами, които стоят дружно и се борят за по-добър Афганистан “, сподели Фетрат.

Афганистан е класиран на последно място от 177 страни в отчет, оповестен във вторник от Джорджтаунския институт за мир, дами и сигурност, който мери включването на дамите, справедливостта и сигурността в обществото.

Ерозия на свободите на печата

Освобождаването на Wesa идва малко след освобождението на различен почитан арестуван – френско-афганистанският публицист Мортаза Бехбуди.

Бехбуди, който прекара девет месеца в пандиза по съмнение в шпионаж за даване на „ противозаконна поддръжка на чужденци “, осъди влошаващия се климат за публицистите в Афганистан.

„ В наши дни всичко е цензурирано “, сподели Бехбуди. „ Ако се фотографирам на улицата, пожертвам да ме арестуват. … Вече няма независимост на изложение. В Афганистан към този момент няма независимост на пресата. ”


Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР