Афганистан спря полетите от летище Кабул. Обявата е направена от

...
Афганистан спря полетите от летище Кабул. Обявата е направена от
Коментари Харесай

Талибаните спряха полетите на летище Кабул

Афганистан спря полетите от летище Кабул. Обявата е направена от службата за гражданска авиация и важи до по-нататъшно съобщение, съобщи РИА " Новости ", представена от Дир.бг.

" Всички полети на интернационалното летище " Хамид Карзай " са прекратени ", се споделя в изказване във Фейсбук от организацията.

Службата също прикани жителите да не посещават летището, " с цел да се избегнат тълпи и следващи вероятни произшествия ". Ведомството работи за обновяване на полетите както сред афганистанските провинции, по този начин и в чужбина.

На летището в Кабул царува безпорядък от началото на предходната седмица, като доста излитания и кацания на хеликоптери, пренасящи задграничен личен състав, в това число дипломати, и афганистанци в задгранични задачи, са евакуирани от страната. Много афганистанци в опит да изоставен страната щурмуват освен постройката на летището, само че и самолетите. В медиите и обществените мрежи се появиха фотоси и видеозаписи на хора, качващи се на аероплан, който към този момент е подготвен за политане, някои видеа демонстрират по какъв начин самолетът излетява с хора на шасито.

Според телевизионния канал Tolo News минимум 40 души са починали на летището вследствие на пукотевица, премазване и рухване от аероплан по време на евакуацията.

Същевременно талибаните се оповестиха срещу удължение на периода за евакуация от Кабул на афганистанци, които желаят да изоставен страната си и чужденци.

" Отговорът е не, в противоположен случай ще има последици - това би било продължение на окупацията ", съобщи представителят на талибаните Сухейл Шахин по английския ефирен канал " Скай нюз ".

Късно нощес президентът на Съединените щати Джо Байдън даде знак, че е подготвен да се вслуша в апелите от Англия и Европейския съюз и да удължи интервенцията на летище " Хамид Карзай " и след 31 август - поради големия брой обезверено искащи да изоставен Афганистан:

" Обсъждаме с военните вероятно удължение на периода. Надяваме се да не се постанова да се стига до такова ", съобщи американският държавен глава.

Въпросът ще бъде разискван на следващия ден на виртуална среща на върха на Г-7, проведена от английското държавно управление. Белият дом заяви, че за седмицата след завладяването на Кабул от Талибаните от там са евакуирани към този момент над 30 000 души.

Талибаните оповестиха през днешния ден, че са обсадили ръководените от Ахмад Масуд сили на съпротивата в Пандширската котловина и са подготвени да атакуван, само че въпреки всичко избират договаряния.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР