Афганистан е признат за един от най-перспективните региони в света

...
Афганистан е признат за един от най-перспективните региони в света
Коментари Харесай

Изумруди, злато и и литий за трилиони паднаха в ръцете на та...

Афганистан е приет за един от най-перспективните райони в света за рандеман на потребни изкопаеми. Сега запаси на стойност сред 1 и 3 трилиона $ се оказаха в ръцете на талибаните.

През 2010 година американските геолози откриха в Афганистан залежи на редки метали: желязна руда, мед, кобалт и злато. Тези находища са едни от най-големите в света.

Изчисленията сочат, че най-голямото в света медно находище Айнак съдържа към 240 млн. тона руда.

В земните глъбини на страната има ресурси от итрий и скандий, които се употребяват за произвеждане на мобилни телефони, тв приемници и оптични нишки. На границата с Таджикистан бе намерено находище от насипно злато със ресурси от над 30 тона.

Страната, чиито подземни благосъстояния са именити, до момента бе известна най-много със скъпоценните камъни (лазурит, изумруди, рубини, турмалин), талка и мрамора. Талибаните обаче доста от дълго време управляват добива на лазурит и скъпоценни камъни, които им носят доходи от 300 млн. $ на година.

Залежите на литий могат да трансфорат Афганистан в един от главните центрове за рандеман на този метал, употребен за производството на батериите за електрически автомобили, вятърни и слънчеви ферми. Очаква се международното търсене на литий да нарасне 40 пъти до 2040 година

Медта, която е от значително значение за производството на електрически проводници, счупи историческия си връх на международните пазари тази година, достигайки цена от над 10 000 $ за звук.

Дeceт гoдини cлeд oткpитиeтo нa CAЩ, ресурсите на страната ocтaвaт пoчти нaпълнo нeизпoлзвaни и специалистите не имат вяра, че Афганистан ще се трансформира в Елдорадо за минерални запаси. Талибаните няма да могат да търгуват с подземните благосъстояния - поради извънредно високото равнище на корупцията в страната и изцяло разрушената инфраструктура - пътища, електроцентрали, железници.

Китай, Индия, Пакистан са подготвени да окажат помощ, само че против достъп до благосъстоянията.

Явно апетитите на непознати играчи порастват и борбата за въздействие в Афганистан занапред стартира.

Връщат ли изтезанията и бурките?



Съдбата на дамите в царството на талибаните ще е печална. Отсега си проличава, че ще има драконовски санкции за всяка, която наруши средновековните им правила. Бичувания, изтезания, насилствени бракове чакат дамите, написа Deutsche Welle.

Според специалисти обещанията, че правата на дамите ще бъдат зачитани, са димна завеса и прекомерно скоро талибаните с твърда ръка ще наложат в страната извънредно реакционните ислямистки възгледи от предходния си режим.

Докато талибаните държаха властта в Афганистан от 1996 до 2001 година, страната се смяташе за най-опасната в света за дамите. Под властта на талибаните дамите нямаха право да излизат на улицата без бурка и непридружени от мъж. На девойките беше неразрешено да вървят на учебно заведение. Жените не можеха да работят и даже да посещават болница, в случай че не са съпроводени от мъж.

В провинция Тахар, където талибаните в това време взеха властта, към този момент бе осъществено ликвидиране на жена, излязла на улицата незабулена.

В провинция Кандахар въоръжени талибани принудително са извели девет служителки от работните им места в една банка, които ще бъдат заети от мъже.

Талибаните постановат драконовски санкции на всяка жена, която посмее да наруши разпорежданията им. В края на 90-те те вкарваха дами в пандиза, изтезаваха ги и даже ги убиваха. Много постоянно организираха обществени изтезания или бичувания. Заплахите включваха абортиране на женски зародиши, генитално обезобразяване, набези със сярна киселина.

Растат опасенията, че в страната ще настъпи същият смут.

Шварценегер - любим на афганистанците



Афганистан е страна с антични обичаи и просвета.

Първите маслени картини не са нарисувани в Ренесансова Европа, а в скалите на Бамиян, към 650 година преди Христос.

В Афганистан се намираха и двете най-високи скулптури на Буда, които обаче бяха разрушени от талибаните през 2001 година

Александър Македонски завладял афганистанската антична цитатела Херат през 330 година преди Христа. Сърцето му завладяла афганистанката Роксана, която му родила и единствения наследник малко преди императорът да почине на 33 години.

Поезията е обичана част от афганистанската просвета. Всяка четвъртък вечер е известна като „ вечер на поезията”, в която хората се събират да слушат стихове.

Арнолд Шварценегер е любим на афганистанците, фотографии на мускулестия актъор красят всеки фитнес център.

Гоненето на кози е най-популярната локална игра, в която ездачи се пробват да накарат животното да влезе в тебеширен кръг. Амбицията на локалните е това да стане олимпийски спорт.

Ариана Саид е поп звездата на Кабул



Ариана Саид е най-популярното име в афганистанската поп музика. Красивата пущунка е родена в Кабул, само че фамилията й се мести в Швейцария и Англия. През 2008 година Ариана пуска първия си сингъл „ Машаллах”. През 2011 година излиза паметната й „ Афган Песарак”, а Ариана получава десетки предложения за концерти по света. Последните 10 години Ариана Саид взе участие интензивно в културния живот на Афганистан и се връща постоянно там.

През 2017 година е удостоена със званието „ Гласът на Афганистан”. Става член на журито „ Афганистанска звезда”. Племенницата й Надиа Надим е футболистка в „ Пари Сен Жермен” и в националния тим на Дания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР