Афганистан е изправен пред задълбочаваща се бедност, като 6 милиона

...
Афганистан е изправен пред задълбочаваща се бедност, като 6 милиона
Коментари Харесай

ООН: Глад грози 6 милиона души в Афганистан

Афганистан е изправен пред задълбочаваща се беднотия, като 6 милиона души са изложени на риск да гладуват. За това предизвести зам.-генералният секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Мартин Грифитс, представен от " Асошиейтед прес ".

Той прикани донорите да възстановят финансирането на икономическото развиване и незабавно да обезпечат 770 милиона $, с цел да оказват помощ на афганистанците да преживеят зимата, докато Съединени американски щати спорят с Русия и Китай за това кой би трябвало да даде парите.

Пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Грифитс уточни, че Афганистан е изправен пред редица кризи - филантропична, икономическа, климатична, финансова и рецесия, обвързвана с глада.

По негови думи спорове, беднотия, климатични земетресения и продоволствена неустановеност " от дълго време са тъжна действителност " в Афганистан. Грифитс обаче означи, че настоящата обстановка е " толкоз сериозна " поради прекъсването на широкомащабната помощ за развиване, откакто талибаните завзеха властта преди година.

По данни на ООН около 24 милиона души, или над половината от популацията на Афганистан, имат потребност от помощ, а близо 19 милиона са изправени пред остри равнища на продоволствена неустановеност.

Тревожим се, че числата скоро ще станат по-лоши, тъй като студеното време през зимата ще докара до внезапен скок във към този момент високите цени на горивата и храните, предизвести Грифитс.

Той уточни, че спешно се търсят 614 милиона $ за подготовка за зимата, като с тях ще се ремонтират и подобрят места за заслон и ще бъдат обезпечени топли облекла и одеяла. Други 154 милиона са нужни за храна и други доставки, преди неприятното време да прекъсне достъпа до някои региони.

Грифитс изясни, че талибаните " не разполагат с бюджет, който да влагат в личното си бъдеще ", заради което е належащо да стартира някаква поддръжка за развиване.

Над 70% от афганистанците живеят в селски региони и в случай че селското стопанство и отглеждането на животни не бъдат предпазени, на риск ще бъдат изложени животът на хиляди хора и поминъкът им, а опцията на страната да създава храна ще бъде застрашена, предизвести още представителят на Организация на обединените нации.

Той добави, че банковата и ликвидната рецесия в страната, както и изключителните компликации на интернационалните финансови преводи също би трябвало да бъдат преодолени.

Последиците от бездействието, както на филантропичния фронт, по този начин и на фронта на развиването ще бъдат пагубни, подчерта той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР