Афантазия е странно състояние, при което хората не могат да

...
Афантазия е странно състояние, при което хората не могат да
Коментари Харесай

Очите могат да разкрият дали човек страда от афантазия

Афантазия е необичайно положение, при което хората не могат да построяват облици в главата си (независимо дали става дума за нещо, с което те се срещат постоянно в всекидневието си или не). Дълго време то можеше да бъде разпознато само чрез персоналните прекарвания. Сега обаче учени откриха още един способ за диагностициране.

В случая ключът се крие в очите. По-конкретно, ново проучване твърди, че афантазията може да бъде засечена въз основата на свиването и разширението на зениците. Когато човешкото око се изложи на ярка светлина, зениците се свиват. Когато се намираме на мрачно, те се уголемяват, с цел да позволен повече светлина в ретината. Известно е обаче, че зениците ни могат да трансформират размера си и според от разнообразни когнитивни задания.

Изследователи в Австралия тестват участници, разграничени на две групи. В първата са включени 42 души, които настояват, че могат да построяват обикновено облици в главата си. Във втората влизат хора, които (според тях) страдат от афантазия. Всички те са подканени да следят изображения със светли и тъмни форми на сив декор.

Зениците на хората и от двете групи се уголемяват и свиват по типичния метод и при двата типа изображения. Когато обаче откривателите ги подканват да си показват същите тези изображения, само че с отворени очи, те откриват нещо забавно. Зениците на хората от първата група се свиват и уголемяват както преди, до момента в който тези от втората (т.е. които споделят, че имат афантазия), не трансформират доста своя размер.

„ Нашите резултати дават нови доказателства, съгласно които зениците откликват на яркостта и силата на образното изображение в съзнанието ни – колкото по-силно и блестящо е това изображение, толкоз по-голяма е реакцията на зениците “, пишат създателите.

Човек свива и уголемява зениците си несъзнателно. Ето за какво това проучване дава нов и неутрален способ за диагностицирането на афантазия.

„ Намираме се на крачка от основаването на справедлив физиологически тест… който да покаже дали някой в действителност страда от [афантазия “, споделя физиологът Джоел Пиърсън, водещ създател на изследването.

Освен това откривателите откриват, че хората, които могат да си показват по-ярки изображения, свиват или уголемяват зениците си в много по-голяма степен.

Изследването е оповестено в eLife

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР