АЕЦ Козлодуй ще извърши два ремонта в рамките на годината.

...
АЕЦ Козлодуй ще извърши два ремонта в рамките на годината.
Коментари Харесай

В 25 големи производителя на ток ще има ремонтни дейности през 2020 г.

АЕЦ " Козлодуй " ще извърши два ремонта в границите на годината.

© Анелия Николова Общо 25 огромни производителя на ток са оповестили пред Електроенергийния систематичен оператор, че възнамеряват ремонтни действия през 2020 година, които в избрани интервали ще доведат до прекъсване на мощностите им. Сред тях са както държавни централи като АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", по този начин и частни като американските ТЕЦ-ове - " Ей и Ес Марица-изток 1 " и " КонтурГлобал Марица-изток 3 " и обвързваните с Христо Ковачки сдружения. Ремонти предстоят и в столичната " Топлофикация ".

Графикът с ремонтите в централите е от изключително заначение за цените на електрическата енергия на свободния пазар, защото изключването на избрани мощности нормално води до повишаване на тока. Последният образец за това са плановите поправки в АЕЦ " Козлодуй " през септември и октомври предходната година, които доведоха до 20% скок в цените на платформата " Ден напред " на Българската самостоятелна енергийна борса.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кой, къде

Тази година АЕЦ " Козлодуй " ще стартира ремонтната си стратегия още през април, когато ще започват действия при петия блок. Те ще продължат общо 43 дни. Ремонт ще има и на шести блок на атомната ни централа, само че той е плануван за септември. В графика на ЕСО не се показва тъкмо какви действия ще се правят.

Миналия октомври шести блок на АЕЦ " Козлодуй " получи нов лиценз за употреба, който му разрешава да работи през идващите 10 години. В същото време през м.г. единствено в границите на няколко месеца шести блок спря на два пъти, след задействане на спешните отбрани. Последно това се случи през ноември след сработване на отбрана на блочните трансформатори, преди този момент август поради механически проблем. Малко по-рано - през април, реакторът още веднъж отхвърли, откакто електрическата отбрана на генератора се включи.

И още

Осем ремонта в границите на годината ще има в Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". Държавното сдружение, което е на ръба на банкрута, ще поправя мощностите си в границите на общо 582 дни. Миналата година по време на ремонтни активност в 8-и блок на централата се срути един от комините.

В частните ТЕЦ-ове - " Ей и Ес Марица-изток 1 " и " КонтурГлобал Марица-изток 3 ", също са планувани реконструкции на мощностите - надлежно през септември и ноември и през юли и август. Подадени са графици и за поправки в свързваните с предприемача Христо Ковачки " Брикел ", Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и други Купената от Ахмед Доган Топлоелектрическа централа " Варна " пък е оповестила, че от април до юли ще модернизира 6-и блок, а по-късно до края на годината ще се работи по 5-и блок. Ремонти ще има и на куп ВЕЦ-ове от структурата на НЕК, измежду които най-голямата помпена водноелектрическа централа в страната " Чаира ", както и " Белмекен ", " Сестримо ", " Батак ", " Пещера " и други

Ами София?

От графикът на ЕСО излиза наяве, че поправки ще има и в " Топлофикация - София ". Те ще бъдат направени в пет следващи месеца - от май до септември, само че не е посочено тъкмо какъв брой ще продължат. Не е разказано и дали ще обиден подаването на топла вода за столичани.

Новият началник на столичното парно Александър Александров разгласи след назначението си в края на предходната година, че една от първите му задания ще бъде да усъвършенства мощностите и да модернизира производството на ток. Очаква се през тази година да бъде показан и съответен проект за разширение на електроенергийното произвеждане в " Топлофикация - София ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР