АЕЦ “Козлодуй се срива. Приходите на АЕЦ “Козлодуй са се сринали

...
АЕЦ “Козлодуй се срива.
Приходите на АЕЦ “Козлодуй са се сринали
Коментари Харесай

АЕЦ “Козлодуй” се срива

АЕЦ “Козлодуй ” се срутва.

Приходите на АЕЦ “Козлодуй ” са се сринали с 60% за първите 9 месеца на годината на годишна база – от над 5 милиарда лева до под 2 милиарда Печалбата също е намаляла фрапантно – от 1.37 милиарда лева на 519 млн., което обаче отново е внушителна сума. Нетният паричен поток се свива от 1.75 милиарда лева до едвам 525 млн, оповестява Capital.bg.

Това развиване на финансите на нуклеарната централа не е изненада. Продажните цени на електрическата енергия се намалиха в пъти по отношение на 2022 година А също така самото сдружение не действа на 100%, откакто месеци наред блоковете работеха с понижени мощности по разнообразни аргументи. Фактор е и увеличеният дял на АЕЦ-а в обезпечаването на сила за контролирания пазар. Там цените са по-ниски (количествата са увеличени с 30%). Което води до по-малко благоприятни условия за борсови покупко-продажби.

АЕЦ “Козлодуй ” се срутва

Заради продължаващите плащания към страната с близо 350 млн. лева са по-малко наличните парични средства в АЕЦ “Козлодуй ”. Това е към края на интервала по отношение на същия миг на 2022 година Неразпределената облага е 435 млн. лева и действително понижава с 365 млн. лева от началото на годината. Това стана откакто централата изплати въпросната сума като дял към страната.

Реално и разноските на сдружението се свиват доста – към края на септември те са 1.38 милиарда лева и бележат понижение по отношение на 2.14 милиарда лева през същия интервал на 2022 година Това се дължи на по-ниските вноски във фондовете за радиоактивни боклуци, за нуклеарна сигурност и най-много за “Сигурност на енергийната система ”. Те са с дял от 31% или 426.6 млн. лева С тези средства се покриват обезщетенията, които страната изплаща на бизнеса за разноските за електрическа енергия, когато борсовата цена на тока е над 200 лева./мВтч.

Таван на приходите

За да могат да се събират такива средства от АЕЦ “Козлодуй ”, централата работи с таван на приходите. До средата на годината той беше 180 лева./мВтч, а от 1 юли до 31 декември е 150 лева./мВтч. Всички приходи над тези граници се внасят във Фонда за “Сигурност на електроенергийната система ”. За третото тримесечие на 2023 година по този ред са отчислени 133 млн. лева

Все още няма изясненост дали страната ще продължи и през 2024 година схемата за компенсиране на бизнеса над избрана ценова граница.

Предвид комплицираната политическа конюнктура обаче това е доста евентуално да се случи. Макар това да не е най-хубавото решение за пазара. От една страна, се лишават доходи от производителите, а от друга, не се подтикват потребителите да търсят различни решения при доставките на ток или за въвеждане на енергийно ефикасни ограничения. Гарантираната от страната цена на тока за бизнеса (не по-скъпа от 200 лева./мВтч) лимитира и вложенията във ВЕИ за лични потребности. Това е по този начин тъй като фирмите не виждат стопански тласък в това.

Ако обаче в действителност се върви към реализирането на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй ” с американския реактор AP-1000 на “Уестингхаус ” (Westinghouse)?

Тогава централата ще има потребност от много средства даже единствено за подготовката на плана и строителната площадка. Но в случай че сегашният тренд на намаляващи доходи се резервира и страната продължи да иззема облагата на сдружението, такива може и да няма налични. Което пък допуска търсенето на заеми.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР