АЕЦ „Козлодуй“ е подобрил значително финансовите си резултати през деветте

...
АЕЦ „Козлодуй“ е подобрил значително финансовите си резултати през деветте
Коментари Харесай

170 млн. лв. е печалбата на АЕЦ „Козлодуй“ за деветмесечието


АЕЦ „ Козлодуй “ е подобрил доста финансовите си резултати през деветте месеца на 2018 година Печалбата на компанията за интервала е достигнала 170 млн. лева, сочат данните от междинния финансов отчет на сдружението. За съпоставяне облагата за същия интервал на предходната година е била за 147 млн. лева

Заради положителните си финансови резултати Първа атомна е съумяла да погаси всички свои отговорности и няма просрочени задължения. Дружеството е изплатило полагащия се на БЕХ дял за 2017 година в размер на 57 млн. лева Централата е платила и за извозеното отработено нуклеарно гориво през предходната година. Атомната централа има в своите сметки 417 млн. лева, като това е нарастване с 227,5 млн. лева, по отношение на предходната година.

Добрите резултати са поради увеличаващите се доходи на централата от производството на ток както за свободния, по този начин и за контролирания пазар. Произведената електрическа енергия за интервала е за малко над 12 млн. мвтч, което е с 3,8% повече по отношение на същия интервал предходната година. Другата причина за по-голямото произвеждане са по-малкото прекъсвания на нуклеарните блокове, както и увеличената на 104% мощ на 6 блок на централата, изясняват от сдружението.

Приходите от продажби на електрическа енергия са за съвсем 812 млн. лева, което е с 22,4% повече спрямо деветмесечието на 2017 година, сочат данните от отчета. Според последните промени законодателството и решенията на КЕВР сега АЕЦ „ Козлодуй “ работи по-малко за контролирания пазар и повече за свободния, което дава опция на компанията да осъществя положителни доходи.

Общите доходи на централата пък са за 826 млн. лева, което е със 149 млн. лева повече по отношение на деветмесечието на 2017 година
Обществения снабдител НЕК също се е постарал да погаси част задълженията си към АЕЦ-а като до момента са платени 117 млн. лева отговорности за минали интервали.

Очаква се приходите на АЕЦ „ Козлодуй “ да продължат да се усилват до края на годината, а компанията регулярно да продължи да заплаща своите вноски във фондовете за безвредно извеждане от употреба и застраховката за нуклеарна щета.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР