АЕЦ-Белене за мен не е загубена или безсмислена кауза. Това

...
АЕЦ-Белене за мен не е загубена или безсмислена кауза. Това
Коментари Харесай

Каракачанов: АЕЦ-Белене за мен не е загубена или безсмислена кауза

АЕЦ-Белене за мен не е изгубена или безсмислена идея. Това съобщи в Плевен Красимир Каракачанов  Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместител министър-председател по публичния ред и сигурността, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Когато приказваме за енергийни планове, когато са направени вложения и на едното място и на другото място /Козлодуй и Белене/, въпросът да се връща още веднъж от нулева точка и да стартира да се разисква, не знам дали е оправдано ", добави той.

"Изключително доста пари са вложени в плана "Белене ". Тук поражда въпросът тази инвестиция, която е част от средствата, които българинът е отделил и то от 30 години насам, че и повече, какво ще я вършим? ", попита Каракачанов. "Аз не съм се тормозил в никакъв случай да споделям това което мисля. Да! има избрани външнополитически съображения по тази тематика, само че аз задавам въпроса: Българският интерес къде е? Някой предлага ли обезщетения за едно или друго деяние. Ако предлага да седнем и да го обсъдим. Ако не предлага, дайте да си вървим по дневния ред на нашето общество ", добави той. Трябва да имаме следния метод: България да построява лични благоприятни условия във всяко едно отношение и да бъде по-сериозен фактор ", посочи Каракачанов.

"България с помощта на безгръбначни български политици при започване на този век се лиши от свои енергийни мощности - да вземем за пример затварянето на първите четири реактора на "Козлодуй ". Задавал съм въпроса кое постанова, кое решение, на кой орган, къде в света постанова затварянето на първите четири блока на АЕЦ-Козлодуй. При състояние че са вложени пари, блоковете са осъвременени, сигурни и Международната организация за атомна сила е дала документи, че са безвредни и че нямат никакви проблеми. Естествено постановяваше го това, че част от страните на Европейски Съюз, една най-много, беше вложила в построяването на румънската АЕЦ и естествено, че би трябвало да се "избият " вложенията. Затова споделям - българският интерес - над всичко! Не трябваше да се затварят. Тогава имаше концепция първи и втори блок да преминат на газ - имаше предложение от британска газова компания - не се направи отново по същите съображения - тъй като българските политици не отстояха ползите ни. Всичко е въпрос на отстояване на българския интерес ", означи Каракачанов.

"В едно съм уверен - считам че е вярно специалистите в енергетиката да приказват за това - дали на едно или на две места да има АЕЦ, "Белене " или "Козлодуй ". Едно е значимо за мен като политик - че България не може да се лиши от статута си на страна, произвеждаща нуклеарна сила. Първо, тъй като има традиция в това отношение и второ - това обезпечава енергийна самостоятелност. Би било закононарушение, страната, която изнасяше електрическа енергия на целия Балкански полуостров, в това число страни като Турция и Италия, след 10-15 години да се трансформира във вносител - това би било закононарушение към бъдещите български генерации ", сподели още Красимир Каракачанов  Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместител министър-председател по публичния ред и сигурността.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР