АЕЦ Белене е типичен пример за подценяване на нормативните документи

...
АЕЦ Белене е типичен пример за подценяване на нормативните документи
Коментари Харесай

Експерт призовава да не бързаме с радостта около новината за Турски поток

АЕЦ Белене е характерен образец за подценяване на нормативните документи на комисията. Това разяснява енергийният специалист Иван Хиновски пред bTV.

" Нашите ръководещи не четат европейските документи. Има правилник и контракт, в който са написани условията към всеки нуклеарен план и какво значи нотификация. Казано е че всяка смяна в плана предстои на нотификация. Имате ли концепция какво знамение е известието на нуклеарен план?! Регламент 2587 споделя по кое време е нужна нотификация. Ние ще имаме нов притежател. Нямаме техническа оферта ", добави той, съобщи Блиц.

" Трябва да потвърдим за какво Белене а не нова Топлоелектрическа централа да вземем за пример. Това икономисва от свръхразходи в системата. " За нас АЕЦ Белене няма, той към този момент е спрян 2014 година " - по този начин е написано. Вероятно доста от документите ще са същите като да вземем за пример, допускам, площадката, лиценза. Трябва обаче да представим конструкция на плановата компания. Сега никой не знае. Доставчик на съоръжение е продавачът на съоръжение, само че той не е вложител. Всички експертизи по какъв начин да се построи го дават основния архитет и основния архитект, само че те не са вложители ", съобщи специалистът.

Относно това, че втората тръба на " Турски поток " ще мине през България, Хиновски разяснява: " Това несъмнено е потребно за България и надали ще има газов специалист, който да се противи на това. Той носи геополотически изгоди. България става кръстовище на газови потоци. Дано пристигна газ и от Черно море. Въпросът е по какъв начин ще се осъществя планът. Сега имаме бюджет 1,8 милиарда $, а нямаме изясненост от кого ще се прави това. Газпром ли ще взе участие или ще има стратегически вложител? Да не стане като с първия контракт на Газпром? Следете контракта за пренос. Да не стане от 1,8 милиарда $ да стигнат до 3,8, както стана при " Южен поток ". Тогава се реши да се спре планът, тъй като е неконтролируем таван на вложения ".

Експертът заключи обаче, че, в случай че няма злоупотреби, сигурно България ще извлече изгоди от трасето на " Турски поток ".

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР