АЕЦ Белене е неизгоден проект при всички 90 комбинации за

...
АЕЦ Белене е неизгоден проект при всички 90 комбинации за
Коментари Харесай

Според междинния доклад за Белене, втора АЕЦ не е изгодна в нито един случай

АЕЦ " Белене " е неблагоприятен план при всички 90 комбинации за реализация на централата. До този извод са достигнали в началото учените от Българска академия на науките в отчета, който БЕХ разпореди на Академията като част от по-мащабна задача: " Изготвяне на Национална тактика в региона на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката) ", твърди в собствен материал уеб сайтът за журналистически следствия " Биволъ ".
От " Биволъ " считат, че документът е бил поправен и то под напън на Министерството на енергетиката и БЕХ, тъй че в неговия заключителен вид оценката да е " по-мека ". Това ставало ясно от междинна версия на отчета, която е качена в платформата Balkanleaks.
Според информация, с която разполага Actualno.com, корекцията е наложена, тъй като в началото от БЕХ подават неточни данни, които са употребявани при основата за изчисление на моделите. Информацията сочи, че (бел. ред. - разноските за площадката, за оборудването) и това е било видяно чак когато е бил приключен междинният отчет - по тази причина и е трябвало да бъдат направени корекции в изчисленията и по тази причина представянето на заключенията от окончателния отчет се е забавило. При представянето на заключенията беше категорично посочено, че АЕЦ " Белене " не е жизнерадостен план, в случай че за него бъдат изхарчени над 10,5 милиарда лв. и в случай че има по-малко от 70% частно присъединяване.
Припомняме, че в средата на ноември стана ясно, че документът няма да бъде оповестен публично в целокупност, а единствено в обобщение.
Версията на " Биволъ "
В заключението на междинния отчет, който изтече през днешния ден (3 декември), написа следното:
" Разработените финансови разбори обгръщат богат набор от вероятни разновидности, както за финансиране на построяването на плана, по този начин и за неговата употреба по време на целия му витален цикъл. Използвани са 6 разновидността на присъединяване в капитала на плановата компания за създаване на централата и финансиране на плана, 5 разновидността на планирани цени на вътрешния и районния пазар, където централата може да продава създадената от нея електрическа сила, и 2 разновидността на натоварване на мощностите. „ Кръстосването “ на всички тези разновидности води до общо 90 комбинации. Това се случва и при най-високи цени , цялостно натоварване и друго съответствие сред личен и притеглен капитал.
В заключението се прецизира, че не е проиграван с финансовия модел за АЕЦ „ Белене” сюжет за 100% държавно присъединяване. " Ако се случат направените допускания от техническо, финансово и икономическо естество, планът не би трябвало да се осъществя. При основни промени в тези параметри, финансовите резултати от плана могат да претърпят корекции, които да го създадат финансово жизнерадостен и прелъстителен за осъществяване ", написа в междинния отчет.
Тази версия на документа е била предадена на БЕХ и енергийното министерство в края на септември 2017. Докладът съдържа встъпление, три елементи и два анекса: Финансов модел за създаване и употреба на АЕЦ " Белене " и Прогнозни цени на електрическата енергия в района.
АЕЦ " Белене " се преглежда в детайли във втората част на отчета. Пълното име на заданието, създадено от Българска академия на науките е: " Анализ на опцията планът АЕЦ " Белене " да бъде осъществен на пазарен принцип и създаване на вид за обособяване на активите и пасивите на НЕК, свързани с плана " АЕЦ Белене ", в настрана комерсиално сдружение и осъществяване на следваща процедура по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол”.
Обособени са три елементи:
- технико-икономически и юридически разбор на опциите за потребление на добитото съоръжение за създаване на атомна електроцентрала на площадка " Белене " на пазарен принцип;
- вид за обособяване на активите и пасивите на НЕК, свързани с плана " АЕЦ Белене ", в настрана комерсиално дружество;
- финансов модел на плана АЕЦ " Белене " – на Excel.

След като БЕХ и министърът на енергетиката са проучили деликатно тази версия, те са оказали напън на екипа по плана да вкара обилни промени и затова планът е бил продължен с два месеца. Това твърди пред " Биволъ " анонимното лице, изпратило документите.
" В документи, които съставляват MS Word и MS Excel файлове, се откриват мнения и промени от консуматор " beh " , както и метаданни за последни промени от консуматор с име MEET – предходното редуциране на Министерството на стопанската система и енергетиката ", написа още в уеб страницата за журналистически следствия.
От там приканват лицата с достъп до окончателния отчет да го изпратят в Balkanleaks. " Сравняването на крайната и междинната версия ще даде отговор на въпроса какво е променено в отчета и дали измененията са съвместими с обективната и безпристрастна научна оценка , или са партизанска имитация по заповед на държавното управление, с цел да се оправдае една голяма кражба на публичен запас, в интерес на непозната страна и корупционни кръгове ", отбелязва изданието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР