АЕЦ "Белене" е изключително нискорисков проект. Това каза във Варна

...
АЕЦ "Белене" е изключително нискорисков проект. Това каза във Варна
Коментари Харесай

АЕЦ „Белене“ не е рисков проект

АЕЦ "Белене " е извънредно нискорисков план. Това сподели във Варна изпълнителният шеф на Международния център за нуклеарна подготвеност във Виена Янко Янев. Той взе участие в Международната нуклеарна конференция "Българската атомна енергетика - национална, районна и международна енергийна сигурност ".

Янко Янев посочи, че риск-анализът е направен по искане на Българския атомен конгрес /БУЛАТОМ/, като е употребена същата методика, която употребява от Департамента по енергетика на Съединени американски щати при оценка на огромни енергийни планове.

Той разяснява, че регулаторният риск при АЕЦ "Белене " е доста невисок, финансовият риск също е относително невисок. Според него, най-големият риск за плана "Белене " е политическият - не взимане на решение, отсрочване - това е чиста загуба на средства, на фрагменти и експерти.

Янев уточни, че първото нещо, което гледа всеки евентуален вложител, е какъв е рискът за този план. Специалистът сподели още, че откакто един план има лицензирана площадка е огледано в детайли всичко.

Той разяснява още, че при реализация на плана АЕЦ "Белене " страната ни би трябвало да следва личен модел, тъй като в случай че едно нещо работи в Унгария не значи, че би трябвало да го създадем по същия метод. Янев изясни, че Унгария е употребила рационален модел - държавно обезпечен заем.

По думите му "ние би трябвало да забележим какъв ще бъде нашият модел, какво ще реши вложителят, който ще притеглим, до каква степен и по какъв начин ще взе участие България и естествено да запазим националния интерес, тъй като това е обект, който ще живее 80 или 100 години ".

България няма още одобрена тактика за развиване на атомната сила, сподели още Янев. Той посочи, че при атомната сила е доста по-сложно и не може да бъде обхваната единствено в тактиката за енергийно развиване.

Атомната енергетика е такава, че откакто я построим ние можем да кажем след 10 години каква ще е цената и няма да има въздействие, че цената на газа се е вдигнала или паднала, сподели в отговор на въпрос Янев.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР