ADX Флорънс е най-охраняваният затвор в САЩ, а според някои

...
ADX Флорънс е най-охраняваният затвор в САЩ, а според някои
Коментари Харесай

Вижте пет от най-известните престъпници, които се намират в най-охранявания затвор в света

ADX Флорънс е най-охраняваният затвор в Съединени американски щати, а съгласно някои даже и в света. Отворен е през ноември 1994г. и в него лежат главно нарушители с доживотни присъди.

Затворът се намира покрай град Флорънс в щата Колорадо. Затворът е изработен за нарушители, които основават съществени проблеми и евентуално могат да избягат. В момента в пандиза има 332-а пандизчии.

Затворниците са в килиите си по 23 часа и са изолирани един от различен. Имат право единствено на един час отвън килията.

ADX Флорънс е един от дребното затвори в света, от който в никакъв случай не имало бягство.

Ето и петте най-известните пандизчии в ADX Флорънс:

Хоакин Гусман - Ел Чапо

Най-известният наркобарон през новия век, който към този момент стана легенда. За Ел Чапо даже бяха направени сериали, книги и песни, а някои го съпоставят с Пабло Ескобар и Аурелио Касияс. Ел Чапо е бягал от пандиза три пъти, а бягствата се характеризират със сериозна подготовка и прокопаване на километрични тунели. През 2016-а е задържан за следващ път и този път е екстрадиран в Съединени американски щати. Присъдата му е пожизнен затвор без право на подмяна поради трафик на опиати, пране на пари и убийства. Ел Чапо е някогашен водач на картела Синалоа.



Джохар Царнаев

Заедно с брат си Тамерлан родените в Киргистан братя слагат бомби по време на Бостънския маратон през 2013-а година. Загиват трима души, а над 250 са ранени. Това е и последният огромен атентат в Съединени американски щати осъществен от задгранични терористи. Братът на Джохар - Тамерлан умира при престрелка с полицията. Джохар е ранен и задържан, а по-късно е наказан на гибел. Присъдата му е анулирана през юли 2020г. с пожизнен затвор без право на подмяна.



Робърт Хансен

Хансен не е терорист, а най-известният двоен сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Той е някогашен сътрудник на ФБР, който е назначен в контраразузнаването. Успява да разкрие доста огромна част от сътрудниците на Централно разузнавателно управление на САЩ в Русия. В продължение на 20 години Хансен е двоен сътрудник и дава информация на Централно разузнавателно управление на САЩ преди да бъде задържан. Признава се за отговорен през 2002-а година. Огласянето на сътрудниците е най-големият удар в историята на Централно разузнавателно управление на САЩ, а доста от тях са екзекутирани или получават доживотни присъди. Хансен е с 15 следващи доживотни присъди.



Тери Никълс

Той дружно с някогашния боен Тимъти Маквей правят дотогава най-големият атентат в историята на Съединени американски щати (атентатът става преди 11 септември 2001г.). През 1995г. избухват гърмежи във федерална постройка в Оклахома. Убити са 168 души, а постройката е разрушена. Двамата са разкрити и задържани, а Маквей е наказан на гибел и присъдата е изпълнената през 2001г. Никълс е с доживотна присъда без право на подмяна.



Ерик Рудолф

Той е член на християнската екстремистка група Армия на Бога. През интервала 1996 - 1998г. прави четири бомбени атентата в Съединени американски щати, при които умират 3 души, а стотици са ранени. Най-известният атентат е през 1996г. в Атланта по време на Олимпийските игри. Бомбата избухва в Олимпийския парк в града и умират двама души, а 111 са ранени.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР