Адвокатският съвет в Пловдив отказа да образува дисциплинарно производство срещу

...
Адвокатският съвет в Пловдив отказа да образува дисциплинарно производство срещу
Коментари Харесай

Адвокатски съвет Пловдив отказа дисциплинарно производство срещу Елена Гунчева

Адвокатският съвет в Пловдив отхвърли да образува дисциплинарно произвеждане против депутатката от " Възраждане " и пловдивски юрист Елена Гунчева по една от двете преписки против нея, оповестява. Решението е взето със 7 гласа " за " и 4 " срещу " и може да се апелира пред Висшия адвокатски съвет.

Сигналът против Гунчева беше обвързван с няколко нейни изявления във Facebook. В един от тях Гунчева изяснява, че се изкушава от носенето на маски, тъй като по този начин елементарно по тях се познава, че индивидът е " горе на черешата или е прекъснал връзка с кораба майка ". В различен пост Гунчева изяснява, че нелепостта на Кирил Петков е огромна (става дума за проблема с " Газпром " ), третата и четвъртата й обява са ориентирани против украинските бежанци и защитаващите ги. Въпреки езика и квалификациите, които Гунчева употребява в поста си докладчикът по дисциплинарната й кореспонденция изяснява, че сигналът против нея е неизвестен, защото е подаден по електронната поща от някой, който не може да бъде разпознат и без електронен автограф. Това било спънка за формиране на дисциплинарно произвеждане. Освен това болшинството в адвокатския съвет застъпва мнението, че посочените постове във Facebook, съставляват свободно изложение на персонално мнение, което пък е конституционно закрепеното главно гражданско право на независимост на словото. А свободата на словото мoжe дa бъдe oгpaничeнo caмo в пpeдвидeни в зaĸoнa cлyчaи и, ĸoгaтo тoвa e нeoбxoдимo, в интepec нa eднo дeмoĸpaтичнo oбщecтвo, изясняват още в писмените отговори от името на съвета ръководителят му юрист Георги Баев.

Срещу Гунчева обаче остава висяща друга дисциплинарна кореспонденция. Тя е формирана след медийни изявления за абсурда, в който острието на " Възраждане " се забърка през март, откакто, отново във Facebook, изрази вяра, че Русия може да бомбардира с високоточкови оръжия българския Министерски съвет, в случай че държавното управление реши да изпрати оръжия на Украйна. " Не се отчайвайте, има някаква вяра – Русия има високоточкови оръжия, тъй че тъкмо може да улучи Министерски съвет, в случай че Просто Киро изпрати нашите ракети на шута Зеленски. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата ", написа Гунчева. Освен острата реакция на над 30 посланици, Гунчева провокира и инспекция на профилираната прокуратура за закононарушение против републиката.
ПРОЦЕДУРАТА
Законът за адвокатурата регламентира, че дисциплинарно произвеждане може да се образува по сигнали или изявления в медиите, в които се съдържат задоволително данни за осъществено дисциплинарно нарушаване. Първо се прави инспекция, след която адвокатският съвет се произнася с решение за формиране или отвод да се образува дисциплинарно дело.

Нарушаването на професионалната нравственос, морала и колегиалността по отношение на други юристи, както и уронването на престижа и достолепието на специалността и нарушение на професионалната нравственос и морала са измежду нарушаванията по закон. Най-лекото дисциплинарно наказване е неодобрение, а най-тежкото - отнемане от право да упражнява адвокатска специалност за период до 5 години при наново нарушаване.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР