Адвокатски колегии от страната излязоха с призив за отмяна на

...
Адвокатски колегии от страната излязоха с призив за отмяна на
Коментари Харесай

Адвокати от 14 града скочиха срещу избора на Атанасова и Белазелков в КС

Адвокатски колегии от страната излязоха с апел за анулация на на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Междувременно президентът Румен Радев към този момент сезира Конституционния съд за избора на нови съдии.

Становището е от адвокатските колегии в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян, изброи Българска телеграфна агенция.

Те приканват и ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, президента Румен Радев и ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд Галина Захарова и Георги Чолаков " в границите на пълномощията си да заявят ясна и безапелационна позиция по по този начин осъществения избор, който при реализирането си би опорочил по безвъзвратен метод активността на Конституционния съд като институция, която е финален поръчител на правовия ред ".

В позицията се припомня, че процедурата по желание на съдии в Конституционния съд породи извънредно огромна дискусия.

" Начинът на избиране на претендентите и провелата се процедура, както и единствено чисто формалното съблюдаване на законовите условия за заемане на длъжността, повдигнаха значими въпроси.

Кандидатурите за членове на Конституционният съд бяха импортирани в последния ден от открития период, без авансово публично разискване, без експертен спор, неприкритост и бистрота и без претекстове за подбора им. В хода на процедурата бяха погазени основополагащи правила на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност, които според чл.91б от Конституцията, Народното събрание следва да съблюдава при избора на членове на органи, които напълно или отчасти се избират от него, с цел да подсигурява тяхната самостоятелност ", показват юристите.

Те подлагат на критика и това, че претендентите отговаряха единствено на авансово заложени въпроси и сочат, че това е провокирало " основателни подозрения по отношение на качествата и подготовката на претендентите ".

Адвокатите от 14 града декларират още, че насрочването на окончателното гласоподаване в пленарна зала по-малко от 24 часа след чуването на претендентите е демонстрирало чисто формалния метод към процедурата и чувството за предрешеност на избора.

" Съгласно чл.147, ал.3 от Конституцията за съдии в Конституционния съд се избират адвокати с високи професионални и нравствени качества, минимум с петнадесетгодишен юридически стаж. Считаме, че върховенството на закона не може да се реализира и подсигурява с уронване на престижа на Конституционния съд, посредством попълването му със съдии, неотговарящи на огромните условия, сложени от Конституцията. Огромното значение на Конституционния съд за демократичните процеси в правовата страна, изисква членовете му да бъдат отлични адвокати с несъмнена осведоменост и потвърдени професионални и морални качества. Попълването на Конституционния съд с публично и професионално неприемливи фигури, може да има извънредно съществени и мъчно обратими последствия ", пишат колегиите.

Те акцентират и че в прорез с постановеното преди дни тълкувателно решение на Конституционен съд депутатите взеха решение мандатът на Атанасова и Белазелков да е 9 години, а не 7.

" В интервал, в който институциите у нас страдат от тежка и хронична липса на публично доверие, ерозирането на доверието в Конституционният съд може да има непоправими последствия и да докара до цялостно разрушение на публичния контракт – без който обществото на процедура стопира да съществува. Като юристи и адвокати не можем да следим безучастно сходни процеси на потъпкване на основите на правовия ред в страната, водещи до разграждане на държавността ", декларират юристите и приканват за анулация на избора на Атанасова и Белазелков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР