Ozempic, производителите на Mounjaro са съдени за твърдения за странични ефекти от стомашна парализа

...
Адвокатска кантора за телесни повреди е завела дело срещу Novo
Коментари Харесай

Адвокатска кантора за телесни повреди е завела дело срещу Novo Nordisk и Eli Lilly and Co., производителите на Ozempic и Mounjaro, за твърдения, че лекарства, които са популярни за подпомагане на загуба на тегло, могат да причинят гастропареза, парализа на стомаха.

Пол Пенък и Джонатан Седх, адвокатите, ръководещи делото от фирмата Morgan & Morgan, обявиха подаването на пресконференция в сряда, казвайки, че основата на делото е „непредупреждаване“.

„Наше мнение е, че тези лекарства причиняват тези проблеми. Смятаме, че доказателствата са достатъчни, за да бъдем можем да го докажем, иначе нямаше да заведем делото и възнамеряваме да заведем много повече през следващите дни и седмици“, каза Пенок по време на конференцията Zoom, отбелязвайки, че първият заведен случай включва 44-годишна жена от Луизиана която е приемала и двете лекарства, първо Ozempic и след това Mounjaro, по преценка на нейния лекар.

гастропарезата е разстройство, което "забавя или спира движението на храната от стомаха към тънките черва, въпреки че няма запушване в стомаха или червата", според Националния институт по здравеопазване.

В изявление за CBS News, Novo Nordisk каза, че стомашно-чревните или GI събития са „добре известни странични ефекти от клас GLP-1.“

„За семаглутид, по-голямата част от стомашно-чревния тракт ефектите са леки до умерени по тежест и с кратка продължителност. Известно е, че GLP-1 причиняват забавяне на изпразването на стомаха, както е отбелязано на етикета на всяко от нашите лекарства за GLP-1 RA. Симптомите на забавено изпразване на стомаха, гадене и повръщане са изброени като странични ефекти“, продължава изявлението.

CBS News също се обърна към Eli Lilly and Co. за коментар.

Mounjaro и Ozempic са одобрени от FDA лекарства за диабет, докато Wegovy е одобрен от FDA специално за загуба на тегло.

Тези лекарства първоначално са разработени за лечение на пациенти с диабет тип 2, тъй като те произвеждат инсулин и понижават кръвната захар. Освен това отделят хормон, който забавя храносмилането и задържа храната в стомаха на пациента по-дълго. Този процес потиска глада и води до загуба на тегло — но може да има странични ефекти и лекарите предупреждават, че дългосрочните въздействия остават неизвестни.

– Cara Korte допринесе за този доклад.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР