Адвокатката в областта на правата на човека Амал Клуни призова

...
Адвокатката в областта на правата на човека Амал Клуни призова
Коментари Харесай

Амал Клуни пред ООН: Днес Украйна е кланица. Точно в сърцето на Европа

Адвокатката в региона на правата на индивида Амал Клуни прикани страните в Организация на обединените нации да се съсредоточат върху интернационалното правораздаване за военните закононарушения в Украйна, заяви Ройтерс, тъй че доказателствата за закононарушенията да не стоят на предпазване - както е станало с жертвите на " Ислямска страна " (ИД) в Ирак и Сирия, написа Българска телеграфна агенция.

" Днес Украйна е касапница. Точно в сърцето на Европа ", съобщи Клуни по време на неофициално съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на отговорността за протичащото се в Украйна, проведена от Франция и Албания.

Клуни напомни гласуването в Съвета за сигурност през 2017 година за одобрение на мярка, за която тя оказа помощ да се лобира - основаването на екип на Организация на обединените нации, който да събира, резервира и съхранява доказателства за вероятни интернационалните закононарушения, осъществени от " Ислямска страна " в Ирак. Това се случи в същата година, когато на  нея  и брачна половинка ѝ, американския артист Джордж Клуни, се родиха наследник и щерка.

" Децата ми към този момент са съвсем на 5 години и до момента множеството от доказателствата, събрани от Организация на обединените нации, са на предпазване - тъй като няма интернационален съд, който да съди ИД ", споделя тя.

Международният углавен съд (МНС), който се занимава с военни закононарушения, закононарушения против човечеството, геноцид и закононарушения на експанзия, няма пълномощия, тъй като Ирак и Сирия не са членки.

Клуни е част от интернационална правна работна група, която поучава Украйна по отношение на обезпечаването на отмъщение за украинските жертви в националните юрисдикции и работи с Международния углавен съд в Хага.

Прокурорът на МНС Карим Хан стартира следствие на протичащото се в Украйна седмица след нахлуването на Русия на 24 февруари.

„ Това е моментът, в който би трябвало да активизираме правото и да го изпратим в борбата. Не на страната на Украйна против Руската федерация или на страната на Руската федерация против Украйна, а на страната на човечеството ", съобщи Хан.

Руският посланик Сергей Леонидченко разказа МНС като " политически инструмент ". Той упрекна Съединени американски щати и Англия в двуличие, че поддържат следствието на МНС в Украйна, откакто вършат " всичко допустимо, с цел да защитят личните си военни ".
Москва разказва нашествието си в Украйна на 24 февруари като " специфична военна интервенция " и отхвърля да е ориентирана против цивилни жители.

Службата на украинския основен прокурор Ирина Венедиктова съобщи пред Ройтерс, че приготвя обвинявания във военни закононарушения против минимум седем съветски военни.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР