Адвокатите на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж заведоха дело в

...
Адвокатите на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж заведоха дело в
Коментари Харесай

Адвокатите на Асанж съдят ЦРУ

Адвокатите на създателя на WikiLeaks Джулиан Асанж заведоха дело в понеделник против Централно разузнавателно управление на САЩ на Съединени американски щати и неговия някогашен шеф Майк Помпео, потвърждавайки, че е записало диалозите им и е копирало данни от техните телефони и компютри.
Джулиан Асанж
Адвокатите, дружно с двама публицисти, които се причисляват към делото, са американци и настояват, че Централно разузнавателно управление на САЩ е нарушило тяхната конституционна отбрана при поверителни диалози с Асанж. Те споделиха, че Централно разузнавателно управление на САЩ е работило с охранителна компания, наета от еквадорското посолство в Лондон, където Асанж е живял по това време, с цел да шпионира създателя на WikiLeaks, неговите юристи, публицисти и други, с които той се е срещал.

Асандж е изправен пред изгонване от Англия в Съединени американски щати, където е упрекнат в нарушение на Закона за шпионажа на Съединени американски щати посредством издание на американски военни и дипломатически досиета през 2010 година, свързани с войните в Афганистан и Ирак. Робърт Бойл, нюйоркски юрист, представляващ ищците, сподели, че хипотетичното шпиониране на юристите на Асанж значи, че правото на създателя на WikiLeaks на обективен развой „ в този момент е опетнено, в случай че не и унищожено “. „ Записването на срещи с другари, с юристи и копирането на цифровата информация на неговите юристи и другари опетнява наказателното гонене, тъй като в този момент държавното управление знае наличието на тези връзки “, сподели Бойл пред кореспонденти. „ Трябва да има наказания, даже до отменяне на тези обвинявания или отдръпване на искане за екстрадиция в отговор на тези явно противоконституционни дейности “, сподели той.

Делото е заведено от юристите Маргарет Ратнър Кунстлер и Дебора Хърбек и публицистите Чарлз Глас и Джон Гетц. Всички те посещаваха Асанж, до момента в който той живееше в посолството на Еквадор в Лондон, където му е обещано политическо леговище, което след това бе оттеглено. В желае са посочени Централно разузнавателно управление на САЩ, някогашен шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ и някогашен държавен секретар на Съединени американски щати Помпео и охранителната компания Undercover Global и нейният основен изпълнителен шеф Дейвид Моралес Гилен. В него се споделя, че Undercover Global, която има контракт за сигурност с посолството, е снела информация от техните електронни устройства, в това число връзките с Асанж, и я е предоставила на Централно разузнавателно управление на САЩ. Освен това компанията е инсталирала микрофони към посолството и е предоставила на Централно разузнавателно управление на САЩ записи, както и фрагменти от камерите за видеонаблюдение, показва се в заведения иск. Това нарушава отбраната на поверителността на жителите на Съединени американски щати, показаха юристите.

Асанж чака решение по обжалването на английската заповед за изгонване в Съединени американски щати. Обвиненията, пред които е изправен, могат да доведат до присъда до 175 години затвор. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Вашингтон / САЩ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР