Адвокати и съдии се събраха пред сградата на Съдебната палата

...
Адвокати и съдии се събраха пред сградата на Съдебната палата
Коментари Харесай

Адвокати и съдии на мълчалив протест пред Съдебната палата

Адвокати и съдии се събраха пред постройката на Съдебната палата в София на безмълвен митинг. Причината е недоволството им от признатия план за промяна на правосъдната карта от Висшия правосъден съвет.
 „ Адвокатурата, когато мълчи, би трябвало да бъде чута “, съобщи пред публицисти определеният за ръководител на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев. Той добави, че юристите са се събрали на митинг, с цел да поддържат съдиите и жителите.
 Адвокати от София на митинг против промяната в правосъдната карта Адвокати от София на митинг против промяната в правосъдната карта
Столичните юристи ще излязат на безмълвен митинг с тоги против утвърждения от Висшия правосъден съвет (ВСС) модел 4 за промяна на правосъдната...
 По думите му промяната на правосъдната карта така наречен Модел 4 не е задоволително добре разисквана и не дава отговор на упованията на съдии и юристи. Според него би трябвало да се проведат спомагателни публични и професионални разисквания по тематиката.
  " Считаме, че " Модел 4 " не е решение на проблемите със правосъдната карта в България ", сподели съдията от Софийски градски съд Емил Дечев пред медиите. По думите му промяната цели по-скоро да реши казуса с бързото и срочно образуване на състезания в правосъдната система.
 Той добави, че с промяната ще се основат доста други проблеми. " Надявам се, че Висш съдебен съвет ще чуе гласа освен на съдиите, които са срещу модела, само че и на адвокатските колегии, нотариусите, частните правосъдни реализатори, представителите на обществеността и общинските препоръки ", сподели той. Дечев напомни, че има импортирана във Висш съдебен съвет подписка от над 500 съдии против промяната.
 Някои от предложенията в плана за промяна на правосъдната карта са окръжните съдилища да станат първоинстанционни, а районните да преглеждат само избран вид каузи. Над 50 от тях ще се трансфорат териториални отделения. Също по този начин се планува част от районните съдии да бъдат нараснали в окръжни съдилища, а окръжните съдии да отидат в апелативните съдилища, които пък ще преглеждат каузи като втора инстанция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР