Адвокатът Сърджан Алексич от Ниш съобщи днес за Танюг, че

...
Адвокатът Сърджан Алексич от Ниш съобщи днес за Танюг, че
Коментари Харесай

Сръбски адвокат ще съди НАТО и за касетъчните бомби над Ниш

Адвокатът Сърджан Алексич от Ниш заяви през днешния ден за Танюг, че Сърбия ще съди НАТО освен за бомбите с обеднен уран, употребявани при бомбардировките на НАТО през 1999 година, само че и за потреблението на касетъчни бомби при въздушните удари над Ниш.

Кантората на Алексич дружно с италианския юрист Анджело Фиоре Тарталя внесоха през януари във Висшия съд в Белград първия иск за обезщетение от името на сръбски жител, разболял се от рак хипотетично вследствие на бомбардировките над Сърбия с обеднен уран. Адвокатите възнамеряват и други искове на същото съображение.

Алексич сподели, че в Ниш с касетъчни бомби са били бомбардирани цивилни обекти като пазари и лечебни заведения, при което са починали към 20 души и също толкоз са били ранени.

Тарталя, който за потребностите на правосъдния спор против НАТО се записва в Адвокатската камара в Ниш, през вчерашния ден се срещна в Руския дом в Белград с юриста Горан Петрониевич, някогашен арбитър в Окръжния съд в Белград, който през 2000 година произнесе неоправдателна присъда против управителни лица в НАТО.

Присъдата по-късно беше анулирана, а по-късно с решение на страната бе оттеглено и обвиняването, а правосъдният развой - преустановен, само че огромното количество доказателства по това дело ще бъдат употребявани в разногласието с НАТО.

Петрониевич уточни, че при процеса против НАТО е открито, че единствено материалните вреди, нанесени при бомбардировките над Сърбия, възлизат на 120 милиарда $, а нематериалните, изразяващи се в човешки живот, премеждия и заболявания, са неизмерими.

Петрониевич оглавява образувания наскоро Център за възобновяване на интернационалното право, който ще оказва помощ на Алексич и Тарталя по отношение на исковете против НАТО. Центърът бе учреден по самодейност на съдии, юристи, публични дейци и експерти по интернационално право и е с интернационално присъединяване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР