Адвокатът по правата на човека Амал Клуни призова страните в

...
Адвокатът по правата на човека Амал Клуни призова страните в
Коментари Харесай

Амал Клуни призова ООН да разследва военните престъпления в Украйна

Адвокатът по правата на индивида Амал Клуни прикани страните в Организация на обединените нации да се съсредоточат върху интернационалното правораздаване за военни закононарушения в Украйна, вместо доказателствата да се архивират, както това стана за жертвите на Ислямска страна в Ирак и Сирия. Това заяви организация Reuters.

" В Украйна през днешния ден е касапница. Точно в сърцето на Европа ", уточни Клуни на неофициална среща на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Украйна. На форума, проведен по гледище от Франция и Албания, тя напомни на представителите на 15-те страни членки за решението от 2017 година за основаване на екип на Организация на обединените нации за събиране и запазване на доказателства за вероятни интернационалните закононарушения на ИДИЛ. Това бе годината, когато Амал Клуни роди наследник и щерка от Джордж Клуни.

„ Децата ми към този момент са съвсем на 5 години и до момента множеството от доказателствата, събрани от Организация на обединените нации, са в списък, тъй като няма интернационален съд, който да съди ИДИЛ “, акцентира юристът, който тогава лобираше за сформирането на комисията.

Международният углавен съд, който се занимава с военни закононарушения и закононарушения против човечеството, геноцид и експанзия, няма пълномощия, защото Ирак и Сирия не са членове на организацията.

Клуни е част от Международната правна работна група, която поучава Украйна за търсене на отговорност за украинските жертви в националните юрисдикции, и работи с Международния углавен съд в Хага.

Прокурорът Карим Хан стартира следствие за закононарушенията в Украйна седмица след нашествието на Русия на 24 февруари, напомня Reuters. " Това е време, в което би трябвало да активизираме закона и да го изпратим в борба. Не на страната на Украйна против Руската федерация, или на страната на Руската федерация против Украйна, а на страната на човечеството ", посочи Хан срещата на Организация на обединените нации.

Руският посланик Сергей Леонидченко назова Международния углавен съд „ политически инструмент “. Той упрекна Съединените щати и Англия в двуличие, по тази причина че поддържаха следствието му в Украйна, откакто направиха „ всичко, което можете да си визиите, с цел да защитят личната си войска “. Москва продължава да упорства, че нашествието в Украйна е " специфична военна интервенция " и отхвърля да е ориентирана към цивилни.

От офиса на украинския основен прокурор Ирина Венедиктова оповестиха за Reuters, че приготвят обвинявания за военни закононарушения против минимум седем съветски военни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР