Адвокат Риджаков, управляващите и лично премиерът Кирил Петков обещаха две

...
Адвокат Риджаков, управляващите и лично премиерът Кирил Петков обещаха две
Коментари Харесай

Бивш шеф в ДАНС пред Фрог: Калинките на “КОЙ” управляват ДАНС. Пълен хаос е. Изчерпа се търпението ни за реформи

Адвокат Риджаков, ръководещите и персонално министър председателят Кирил Петков дадоха обещание две неща-промяна в правосъдната система, включая промяната на основния прокурор Иван Гешев и битка с корупцията. Защо не виждаме действителни дейности в тази посока?

Управляващите да си смъкват за малко скъпите костюмчета, които разхождат към Народно събрание и адвокатската фирма ми и да погледнат негодуванието на хората, което става все по-силно. Да погледнат реакцията на съдиите, на адвокатурата. Общността на българските юристи във Facebook гърми от възмущение и напрежение поради неосъществените на всички тези обещания, които даде новата власт. Съдебната промяна притеснително се бави и това е неоспорим факт. Депутатът Александър Симов твърди, че Корнелия Нинова се е изказала изрично и ясно против Гешев. Нищо не се е изказала. Призовавам я да вземе ясно отношение първо по отношение на Сотир Цацаров, който бе подсилен от Българска социалистическа партия за началник на КПКОНПИ. Нека да вземе отношение към представителите във Висш съдебен съвет, за които гласоподаваха социалистите. Нека да ги предложения за отзоваване. пък тяхната съвест ще покаже всичко. до тук не виждам Нинова да взема отношение по тези тематики. В същото време “калинките стоян непокътнати.

Визирате “калинките” в службите за сигурност, върху които имате взор от първо лице, или говорите за ситуацията в цялата държавна администрация?

Говоря на всички места. Имам над 25 извоювани каузи против управлението на ДАНС в връзка с непозволени дейности по отношение на чиновници. Ясно ми е какво се случва в ДАНС. На висши управителни длъжности там е цялостно с хора на модела “КОЙ”. Те стоят там и разполагат с изключително сензитивна информация. Тези хора имат директно отношение към митингите и противозаконните подслушвания. Не виждам министър председателят, който взе на ръчно ръководство службите за сигурност, да прави нещо, с цел да промени ситуацията. Само мога да кажа, че негодуванието против нищоправенето се ускорява с всеки минал ден.

Твърди се, че ДАНС е под въздействие от една страна на външни служби, а от друга на политико-мафиотския модел, управлявал България през последните 12 години. Това по този начин ли е? Какво би трябвало да се промени?

За външното въздействие не мога да кажа. Има служби, с които си партнираме въз основата на двустранни сделки и този развой е ясно регламентиран. Но има хора, които са се дискредитирали във времето като ръководители и протежета на някогашния зам-председател Недялко Недялков, да вземем за пример. Тези хора се знаят от всички и те заемат основните места в ДАНС. През последните години бяха “унищожени” доста инакомислещи и кадърни началници на отдели и браншове. Заради това, че не са в “правата линия” бяха изгонени. Махаха ги с псевдо лишаване на допуск до класифицирана информация. Да му мисли министър председателят и шефът на Министерство на вътрешните работи по какъв начин да махнат всички тези, които в този момент “ближат” ръцете на тези, които са ги издигали. Те са безусловно некомпетентни, само че ще останат правилни на този, който ги е “качил” на високо. Това е незаобиколим принцип в ръководството на страната.

Вие продължавате да поддържате връзка с някогашните си сътрудници от службите. Какво ви споделят?

Признават, че са изплашени. Нагнетяването на напрежението в ДАНС стартира по времето, когато ръководител бе Цветлин Йовчев. Нещата са същите и през днешния ден. Политиците идват и си отиват със своите обещания, само че на процедура нищо не се трансформира. Първо би трябвало да се оправи кадровият състав, а по-късно да се направи разбор на структурата. Хубаво е да се видят концепциите на някогашния министър на Министерство на вътрешните работи Веселин Вучков. Тази мегаструктура работи, само че скърца. Пълен безпорядък е - моделът “КОЙ” уволни най-опитните, няма грам последователност, а “калинките” поголовно ги назначават. Там има дъщери и синове на всякакви прокурори, правилни на остарелия режим. Само ще дам образец Тони Балкони /бел. ред Антон Славчев, който е зам.-шеф на КПКОНПИ/ съм го изгонил от моята дирекция в ДАНС поради непочтеност. И той продължава да си седи на поста.

Неговата активност би трябвало да бъде разследвана. Спомнете си по какъв начин бе проведена акцията против кметицата на “Младост” с този псевдоподкуп. Там, уверен съм има псевдопровокация към рушвет, в случай че не и нещо по-страшно. Именно по тази причина нещата набират отрицателна сила. Г-н Антон Кутев в тази връзка сподели преди ден “Ако ръководещите не махнат Гешев, гешев ще ги махне”. Коалиционното ръководство въобще не би трябвало да се заблуждава. Аз съм положително надъхан към тях, само че с всеки минал ден търпението ми се изчерпва. Какво им пречеше в законопроекта за КПКОНПИ в едно изречение да сложат нещо, с което да не разрешат на Цацаров да се върне във ВКП като прокурор? А Цацаров в този момент им се подиграва. Какво се мотаят? Те затъват. Културният министър се жалва, че е заседнал в административно тресавище. Ако продължавате по този начин да бездействат, ще ги докарат до неспособност въобще да си правят работа. Нали виждам - нито от Министерство на вътрешните работи, нито от ДАНС са положително настроени към новите ръководещи.

Но политиците от ръководещата коалиция изясняват забавянето със законови спънки.

Зная, слушам ги какво приказват - за два месеца КПКОНПИ, за три месеца Висш съдебен съвет, след пет месеца Гешев. Кого лъжат тези хора?! Виждате, че и съдиите недоволстват. Виждам, че са поставили непокътнат министър на правораздаването. За Министерство на вътрешните работи считам, че Бойко Рашков са го оградили от едни пловдивски “калинки”. И това е, тъй като там един пловдивчанин от президентството продължава да кадрува. Има къде-къде по-кадърни хора от тези, които виждаме, че в този момент се издигат във вътрешното ведомство. Тази система е затворена и всеки се знае кой какъв брой коства и на кого слугува. Никой не може да ни заблуди. На един министър преди доста години, когато пристигна от провинцията в столицата, споделиха: “Внимавай, София е подводна река с доста подводни притоци. Да не удавиш”. И той на шестия месец се удави. Да внимават и в този момент да не стане по този начин. Ама, в случай че се стигне до удавяне нали знаете какво ще стане?

Какво?

Ще хвърлят всички отговорности на Бойко Рашков. Това са явни неща. И този президент не гледа ли, не вижда ли?!

Интервю на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР