Адвокат Михаил Екимджиев призова депутатите да прекъснат отпуската си и

...
Адвокат Михаил Екимджиев призова депутатите да прекъснат отпуската си и
Коментари Харесай

Адв. Михаил Екимджиев: Трябва да се криминализира и унижаването на човешкото достойнство


Адвокат Михаил Екимджиев прикани депутатите да пресечен отпуската си и незабавно да вкарат в законите промени, които да криминализират дейности, целящи да унижат човешкото достолепие. Те прекъснаха отпуската си, само че в предложенията за промени в Наказателен кодекс няма такива текстове.

„ Те вършат това, което е най-лесно. А най-лесно е на коляно да се усилят наказванията за телесните повреди, без да има никакви доказателства, че размерът на наказванията е проблем “, сподели Екимджиев пред Българска национална телевизия.

Известният юрист и правозащитник напомни и какъв брой пъти е изменян Наказателният кодекс за пътните катастрофи, само че в действителност нищо не се е трансформирало до момента.

Много проучвания потвърждават, че единствено увеличението на наказателната принуда без предварителна защита, без по-общи политики и без търсене на генерално решение на проблемите – не работи, сподели той.

„ Ще се усилят наказванията. Но какво ще се случи, в случай че подобен изрод като този в Стара Загора на следващия ден, вместо да реже приятелката си, реши да държи някого гладен и без вода, или да го провеси от балкона? Остригването на косата не е телесна щета – значи ли, че и то ще остане безнаказано? Или служителят на реда, който правеше еротични фотоси на момиче зад колоните на Министерски съвет по време на митингите преди 2 години – той няма да понесе отговорност от увеличените санкции “, сподели Екимджиев и прикани:

Трябва да се криминализира всяка демонстрация на мъчение, на нечовешко и унизително отнасяне, без значение дали остава трайни белези по кожата, без значение дали е телесна щета. Когато има дейности, целящи да унижат човешкото достолепие, да провокират боязън и позор, те би трябвало да бъдат наказвани. “

Екимджиев съобщи, че е работил по подобен законопроект, който е препоръчан от омбудсмана Диана Ковачева.

Но съгласно него сходни текстове няма да бъдат въведени: „ Лобито на Министерство на вътрешните работи не желае такива текстове да бъдат въведени, тъй като това ще криминализира полицейското принуждение. Защото подобен вид отнасяне рутинно и редовно се ползва в полицейските ръководства. Има и партии с патриархални разбирания, които внушават тезата, че мъжът би трябвало да е стопанин в връзките с дамата и може да малтретира по-слабия – жена или дете “, изясни юрист Екимджиев.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР