Advanced Micro Devices (AMD) води преговори за придобиване на конкурентния

...
Advanced Micro Devices (AMD) води преговори за придобиване на конкурентния
Коментари Харесай

AMD може да придобие конкурента си Xilinx срещу $30 млрд.

Advanced Micro Devices (AMD) води договаряния за придобиване на конкурентния производител на чипове Xilinx, написа The Wall Street Journal, цитирайки свои източници. Сделката може да доближи $30 милиарда и ще бъде следващата в бързо консолидиращата се промишленост.

Пазарната капитализация на AMD надвиши $100 милиарда откакто акциите нарастнаха с 89% през 2020 година с помощта на нарасналото търсене на лични компютри, игрови конзоли и други устройства, които употребяват процесорите на компанията. Приходите през второто тримесечие набъбнаха с 26% до $1,93 милиарда, а облагата се усили четворно до $157 млн.

Поскъпването на акциите кара AMD да бъде по-смела при договорка, при която да ги употребява като валута. За интервала пазарната капитализация на Xilinx нараства с едвам 9% до към $26 милиарда С типичната награда при придобиване, договорката може да доближи $30 милиарда Разбира се, няма гаранция, че договарянията няма да се провалят в последния миг. Източници на изданието въпреки всичко чакат известие още през идната седмица.

Освен за лични компютри, AMD създава и съставни елементи, употребявани в гейминг системи като Xbox и Playstation, чието търсене набъбна посред пандемията. Тя доставя и процесори за центрове за данни.

Придобиването на Xilinx ще помогне на AMD да се изправи против Intel. Чиповете на Xilinx се употребяват в безжични връзки, центрове за данни, авто- и авиоиндустриите. Акциите ѝ сега са под напън поради рестрикциите, които президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп наложи против Huawei. Анализатори пресмятат, че производителят на чипове получава към 6-8% от приходите си точно от китайската компания.

Xilinx създава и микрочипове, наречени FPGA. Те могат да бъдат репрограмирани след производството и намират приложимост в 5G инфраструктурата.

Ако двете сдружения реализиран договорка за придобиване, три от най-големите съглашения през последните месеци ще бъдат в полупроводниковата промишленост. През последните месеци Analog Devices реализира договорка за придобиването на Maxim Integrated Products за $20 милиарда, а Nvidia през септември закупи Arm Holdings против $40 милиарда
 Китайска опасност за договорката сред Nvidia и Arm
Китайска опасност за договорката сред Nvidia и Arm

Пекин се плаши, че Съединени американски щати ще забрани достъпа на китайските компании до технологиите на английската фирма
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР