Адв. Виктор Гугушев е президент на FBN NEXTGEN - подструктура

...
Адв. Виктор Гугушев е президент на FBN NEXTGEN - подструктура
Коментари Харесай

България е едно добро място за развитие на фамилен бизнес

Адв. Виктор Гугушев е президент на FBN NEXTGEN - подструктура на „ Сдружение на Фамилния Бизнес “, която е напълно фокусирана върху идващото потомство водачи в фамилния бизнес – хора сред 18 и 39-годишна възраст, които са в разнообразни стадии на подготовка за вдишване на водещата роля в фамилните компании. Партньор е в адвокатската фирма "Gugushev & Partners ". Има магистърска степен по право от университета „ Куин Мери “ в Лондон. Специализирал е Корпоративно финансово право, Несъстоятелност и преструктуриране, Банково право​.

Адв. Гугушев, какви са задачите и задачата на „ Сдружение на фамилния бизнес – България “? Откога съществува и кои са нейните членове?

- "Сдружение на фамилния бизнес – България " е част от Световната организация на фамилния бизнес, която през 2019 година чества своята 30-ата годишнина. Сдружението участва у нас от 12 години. Целите ни са да сплотяваме фамилни компании, които изповядват сходни полезности както за правенето на фамилен бизнес, по този начин и за морала в бизнеса, тъй като е фамилният бизнес е друг от този в чисто корпоративна среда. Моралът следва да се изповядва на много по-високо равнище, когато фамилия застава с името си зад бизнеса, който развива.

Една от другите съществени цели на сдружението е навлизането на идващото потомство в фамилния бизнес. Как да го ръководи, по какъв начин да го продължи и по какъв начин той да остане даже за идващото потомство.

Към момента в сдружението членуват 60 семейства, разпръснати в разнообразни браншове на стопанската система. Имаме съществени представители на хотелиерския отрасъл, на строителния, на банковия бранш, както и в бранша на услугите, да вземем за пример юристи, какъвто съм и аз. Бих споделил, че нашите членове покриват съвсем всички браншове на българската стопанска система - недвижими парцели, енергетика, финанси, произвеждане.

Как оценявате изискванията за развиване на фамилен бизнес у нас?

- Няма еднопосочно мнение по въпроса. България е едно положително място за правене на бизнес. И ние като всяка друга страна в света имаме своите специфики, с които човек би трябвало да се преценява, без значение дали пречат или оказват помощ на бизнеса. Така че за деятелен човек и човек, който мечтае да реализира нещо, не мисля, че има неприятно място за правене на бизнес. Всичко е въпрос на персонална мотивация и до какъв брой си подготвен да вложиш от себе си.

Усещате ли нужда от промени в регулаторната рамка и от въвеждане на някакви административни облекчения?

- В международен мащаб има редица водещи стопански системи като Германия и Франция, такива в Южна Америка, които разпознават понятието семеен бизнес и надлежно дават нужните ограничения за насърчаването му. Не приказваме за данъчни облекчения, а по-скоро ограничения за стимулиране на фамилните компании. Истина е, че добре осъзнатите политици знаят, че фамилните компании във всяка една страна по света са сред 70-80% от гръбнака на стопанската система. Така че подпомагането на подобен вид компании е нещо значимо.



Какво стои зад традицията на Годишните Гала вечери на организацията? Има ли събитието характерна символика?

- С Годишната ни Гала вечер ние означаваме Празника на християнското семейство - 21 ноември. Смятаме, че точно фамилните полезности са нещо значимо и водещо в нашата активност. Традицията продължава към този момент 12 години и нека пребъде във времето.

Какви са мястото и ролята на "Некстджен " в Еф Би Ен – България?

- Следващото потомство бизнесмени в фамилния бизнес има водеща роля в Сдружението. Поради спецификата на нашата стопанска система и въобще на свободните пазарни правила, следим частно предприемачество от едвам 30 години. Това разрешава на този стадий да имаме най-много второ потомство в бизнеса, въпреки и в нашето съдружие да имаме представители, които към този момент имат и трето потомство фамилни бизнесмени.

Ролята на "Некстджен " е водеща и в самите бизнеси, тъй като нашите родители са основали своите компании при много по-различни условия както в народен, по този начин и в интернационален проект. Голяма част от фамилните компании в сдружението към този момент са постигнали всичко в местен проект и желаят да излязат на интернационалните пазари. Следващото потомство във фамилния бизнес внася нововъведения, ноу-хау, непознати техники, тъй че компаниите да се развиват и да се запазят.

Разкажете ни повече за идната интернационална среща на "Некстджен " членовете през май 2020, на която България е хазаин.

- Да спечелим семейството бе мъчно, защото на финала се състезавахме с Франция. Лично френският президент Еманюел Макрон лобираше пред Международния ръб за своята страна. Успяхме да спечелим журито с нашия възторг, с това, че желаеме да покажем, че България и Югоизточна Европа не са от "третия свят ", а равностойни сътрудници в Европейския съюз. Затова бе редно да се даде късмет на страната ни да бъде хазаин.

Какви са упованията ви за развиването на българската стопанска система през идната година?

- Очакванията ми са относително позитивни. Не мога да кажа, че имам някакви отрицателни упования, само че имам терзания във връзка с бранша на недвижимите парцели, където се следи следващия балон. Вярвам, че в някакъв миг той още веднъж ще слезе по-надолу. Домино резултат ще има в доста други браншове - в областта на услугите, на инфраструктурните обекти, интериорен дизайн, в случай че щете. Недвижимите парцели са генаратор за доста вторични свързани с него бизнеси. Вярвам, че там ще имаме една известна застоялост. Не считам обаче, че ще стигнем равнищата на рецесията отпреди 10 години. Българската и международната стопанска система са доста по-стабилни, само че следва да сме внимателни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР