Адв. Женя Димитрова е ръководител на отдел Недвижими имоти в

...
Коментари Харесай

CMS: Как се промени европейският инвестиционен пазар на имоти в годината на пандемията

Адв. Женя Димитрова е началник на отдел " Недвижими парцели " в CMS Sofia. " Си Ем Ес " (CMS), интернационална адвокатска адвокатска фирма и една от най-големите световно - с повече от 70 офиса в над 40 страни по целия свят.
Пандемията от коронавирус 19 остави отпечатък върху европейския капиталов пазар. Обемът на вложенията през 2020 т. е към 23% по-нисък спрямо миналата 2019 година с нейното рекордно показване. Купувачите се концентрираха най-вече върху парцели със постоянни приходи и единствено минимално наранени от пандемията. Броят на транзакциите, при които бяха подхванати стъпки, с цел да се подсигурява, че купувачът извършва своите финансови отговорности, беше рекордно висок. Тенденцията към по-благоприятни за купувача договорености продължи. Това са основните заключения от Европейското изследване на покупко-продажбите за недвижими парцели на интернационалната адвокатска адвокатска фирма CMS за 2021 година

Сравнителното изследване е основано на данни от 1936 покупко-продажби с недвижими парцели в 14 европейски страни, съветвани от CMS в интервала 2010-2020 година Резултатите за Европа са интерпретирани и по райони - западноевропейски, немскоговорящи и източноевропейски страни (България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна).
Как се промени търсенето на вложителите
През 2020 година и 2021 година купувачите се концентрираха най-вече върху парцели, които са минимално наранени от пандемията. Стабилният приход, получаван от жилищни парцели, е основен фактор делът на вложенията в този сегмент да нарасне от 11% през 2017 година до 22% през 2020 година

През 2020 година вложенията в логистични парцели, чиято известност се усилва последните години, доближиха нов връх - 19% от всички покупко-продажби са били за логистични активи. Пазарният им дял от приблизително 21% е най-голям в Източна Европа (в немскоговорящи страни той е 8%, а в западноевропейските страни - едвам 6%).

От 2017 година делът на покупко-продажбите в офис сегмента непрекъснато спада като през 2020 година доближи рекордно ниско равнище - 30%. Видно е обаче, че офис парцелите не престават да преобладават капиталовия пазар в Европа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР