Адриатическият басейн е тектонска зона на натиск – действието е

...
Адриатическият басейн е тектонска зона на натиск – действието е
Коментари Харесай

Сеизмолог с подробности за земетресението в Южна Адриатика

Адриатическият басейн е тектонска зона на напън – действието е от Африканската плоча върху Евразийската плоча. Съществува и догадка за самостоятелност на Адриатическа микроплоча, която се движи със скорост 4-5 мм/год към швейцарските Алпи. Това коментира Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция " Сеизмология " в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Ето какво още изясни сеизмологът:

В южната централна част на Адриатическия басейн в петък 23 февруари т.г. в 10:23 локално време (11:23 в България) е записано земетресение с магнитуд 4.8 (Европейски сеизмологичен център). Събитието е локализирано на близо 80 километра южно от остров Млет посредством записи на повече от 200 сеизмични станции. Сред тях са четири станции от сеизмичната мрежа на България, отстоящи от епицентъра на дистанции сред 600 и 800 км.

Както е всекидневно за сеизмичните събития по територията на Адриатическия басейн, новото земетресение е в категорията плитки – дълбочината на източника му е закрепена на 10 км под морско равнище.

Земетресението не е последвано от повреди заради отдалечеността на източното и западното брегове.

На територията на Западни Балкани на изток от епицентъра разтърсвания са усетени с изключение на по крайбрежието на Хърватска (районите на Дубровник, Сплит и Риека) до повече от 400 км, още в прилежащите страни: Черна гора на по-малко от 200 км (Херцег Нови, Подгорица и др.), Албания до към 200 км (Курбин, Вора, Тирана), Босна и Херцеговина до към 350 км (Мостар, Сараево, Зеница, Баня Лука), и в Италия на запад до към 200 км (Бари, Матера, Таранто, Фоджа). За отбелязване е, че в Балкански селища, наскоро претърпяли земетресения или минали през обилни повреди в предишното (26.11.2019, магнитуд 6.4), популацията е изключително сензитивно към нови разтърсвания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР