Адресът е Варшава, кв. Прага, пл. Конесер - от тази

...
Адресът е Варшава, кв. Прага, пл. Конесер - от тази
Коментари Харесай

Бинокъл с медуза - най-подходящото мезе за любимата напитка на Пикасо

Адресът е Варшава, кв. " Прага ", пл. " Конесер " - от тази седмица тук посреща гости Музеят на полската водка.

Дългоочакваният музей отвори порти тази седмица и с обич и страхопочитание показва на посетителите това национално благосъстояние.

Тук посетителите научават, че полската водка се подготвя от пет типа зърно - ръж пшеница, овес, ечемик, тритикале или от картофи, че през вековете е имало друга мода за сервиране на кристалната напитка в разнообразни по форма чаши, че Пабло Пикасо е бил един от нейните фенове...

 Бинокъл с медуза - най-подходящото мезе за обичаната напитка на Пикасо
© http://muzeumpolskiejwodki.pl

Чували ли сте за " бинокъл с медуза " - това е името на особено локално ядене - желирани в кръгла съдинка джоланчета, сервирани с чашки водка. Специалитетът се ражда в годините на социализма - алкохол без мезе не е сервиран, а пачата е евтина и се подготвя бързо. Днес към този момент е част от кулинарното завещание на поляците.

" Ролинг стоунс " преди 50 година са изнесли концерт във Варшава, а хонорарът им е бил... вагон с водка.

Най-подходящата температура за сервиране е 5-7 градуса.

Водката е толкоз значима за поляците, че в календара си те даже имат празник на тази напитка. Избрана е датата 13 януари, когато е оповестен стандартът за нейното произвеждане..

Един безоблачен - или по-скоро тъмен, ден на 1915 година 10 млн. литра водка са били излети на варшавския паваж. Кой би направил това? Според историческите свидетелства причинителят е съветската войска, която, напускайки града, е унищожила запасите като бойците са накарани да излеят напитката на улица Зомбковска.

Тези и други обстоятелства могат да научат посетителите на най-новия варшавски музей. Той е ситуиран в тогавашната фабрика за водка като регионът е облагороден, има кафенета, бутикови магазини, галерии и жилища. Местната традиция датира от най-малко 600 години и през днешния ден е непокътнато географско название.

Билетът за вход е 10 евро, малолетни не се позволяват с изключение на със единодушието на родител или аставник.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР