Адреналин - градски, морски, височинен - това е думата, която

...
Адреналин - градски, морски, височинен - това е думата, която
Коментари Харесай

Кои са новите спортове на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Адреналин - градски, морски, височинен - това е думата, която най-добре разказва новите спортове, които влизат в конкуренцията за медали на 33-те Летни Олимпийски игри. Домакинът е Франция и с изключение на познаните ни атлетически дисциплини и общо 28 спорта, този път ще забележим и надпревари по брейкинг, скейтинг, сърфинг и спортно катерене.

Най-мащабното спортно събитие стартира на 26 юли в Париж и продължава до 11 август, когато ще са ясни всички нови носители на олимпийски оценки.

Според уеб страницата на Олимпиадата това ще бъде най-голямото събитие, проведено в миналото във Франция - чакат се милиарди фенове, 10 500 спортисти, които ще се състезават на 41 спортни площадки, 20 000 упълномощени публицисти, 350 хиляди часа телевизионно лъчение.

И към този момент 32 спортни дисциплини. Какво знаем за най-новите?



Брейкинг (брейкденсинг)

Брейкингът е танцов жанр от 70-те години на предишния век и рожба на хип-хоп културата в Съединени американски щати. Той се е формирал в оживените празненства в Бронкс, Ню Йорк.

Характеризира с акробатични придвижвания, характерна работа с крайници и основната роля на DJ-я по време на борбите, в които един таньцор се конкурира с различен.

Международните надпревари за първи път се организират по целия свят през 90-те години на предишния век.

Танците в жанр брейкинг са приети за спорт от най-високо равнище едвам преди пет години точно във Франция.

Сега брейкденсингът се готви да направи дебюта си на лятната Олимпиада в Париж. Там ще се състезават 32 квалифицирани спортисти - 16 при дамите и 16 при мъжете. Танцовите борби ще се проведат на емблематичния площад Конкорд на 9 и 10 август.

Брейкърите имат една единствена задача: да впечатлят журито, до момента в който извършват придвижванията си в ритъма, заложен от DJ-я.



Скейтбординг

Още един спорт, тръгнал от Щатите, само че през 50-те години на предишния век.

Скейтбордингът се постанова като част от ъндърграунд и различната просвета на 80-те години. Той върви ръка за ръка с концепцията за независимост, протест и търсенето на тръпка. Скейтът продължава да се развива и е по-широко наличен при започване на 21-ви век. Този вид физическа интензивност от дълго време се е потвърдила като шлагер измежду младежите.

Скейтбордингът дебютира на Олимпиадата в Токио, а в този момент ще се трансформира в част от непрекъснатата стратегия на игрите.

Скейтърите ще се състезават в Париж в две дисциплини - парк и стрийт. Има прелиминарен и заключителен кръг, където се избират първенците.

Състезателите се правят оценка по трикове, които би трябвало да дават отговор на избрани критерии за компликация, скорост и обсег на придвижванията. Смята се и потенциалът на спортистите да употребяват цялата повърхнина и всички трудности по трасето.

В парк дисциплината скейтърите вършат три осъществявания по 45 секунди, като най-хубавото от трите се брои като заключителен резултат от рунда. На уличната площадка спортистите имат по два опита.

Предварителният кръг ще се състои на 27 и 28 юли. Финалният е на 7 и 8 август.



Сърфинг

За разлика от останалите нови спортове в Олимпиадата, сърфингът е най-старият като генезис. Той се заражда на Хаваите, където се популяризира от 15 век.

Сърфирането обаче се развива и процъфтява през 50-те години на предишния век, защото новите типове дъски го вършат по-достъпен за необятната аудитория.

Днес в този атрактивен, природосъобразен спорт има сред 20 и 35 милиона запалянковци на пет континента. Сред тях за 720 хиляди експерти.

Сърфистите извършват маневри и трикове на вълна. Изпълнението им се прави оценка от петима съдии въз основа на разнообразието, типа и компликацията на триковете. Спортистите също се правят оценка по тяхната скорост, мощ и отмереност на придвижванията.

Зрителите на Олимпиадата ще гледат трикове на шортбордове. Тези една концепция по-къси дъски разрешават на сърфистите да бъдат по-бързи и по-маневрени. Представете си шортборда като идеалната дъска за осъществяване на зрелищни трикове.

Сърфинг конкуренцията за игрите ще се състои в интервала 27-30 юли на остров Таити, Френска Полинезия.



Спортно катерене

Спортното катерене е съвременна дисциплинираност, която набра изключителна известност през последните 20 години. 39% от катерачите са на възраст под 18 години. Спортът се практикува както навън, по този начин и на специфични стени на закрито. Има над 25 милиона катерачи в 150 страни по целия свят.

Спортното катерене произлиза от Италия. През 1985 година там се организира „ SportRoccia “ - първото проведено съревнование, в което участниците се изкачват в границите на избран интервал от време. Една година по-късно и първото съревнование на изкуствена стена във Франция е реалност.

На Олимпийските игри спортното катерене включва три формата: боулдъринг, скоростно катерене и лийд.

В боулдъринг спортистите изкачват стени с височина 4,5 м за стеснен интервал от време - без въжета и с допустимо минимум опити.

Скоростното катерене е зрелищна конкуренция против часовника. Елиминационните рундове съчетават точност и експедитивност. Най-добрите спортисти изкачват стена с височина 15 метра и пет градуса надолнище за по-малко от шест секунди за мъже и под седем секунди за дами.

Във водещото съревнование (лийд) спортистите се изкачват допустимо най-високо за шест минути по стена с височина над 15 метра, без да са видели маршрута авансово. Трасетата за този формат са все по-сложни и предизвикателни. Лийд конкуренцията изисква най-хубавите физически качества, точност и преценка от състезателите.

Две надпревари ще дефинират олимпийския първенец по спортно катерене в Париж. Едното ще бъде комбинирано - от боулдър и лийд, а второто ще включва единствено скоростно катерене.

Игрите по спортно катерене ще се проведат сред 5 и 10 август в профилираната зала за този спорт " Le Bourget " в Париж.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР