Адониев е имал златен български паспорт, но му е бил

...
Адониев е имал златен български паспорт, но му е бил
Коментари Харесай

САЩ вкараха в черния списък руски милиардер, който имал „златен“ български паспорт

Адониев е имал " златен български паспорт ", само че му е бил лишен
Съединени американски щати глобиха съветския предприемач Сергей Адониев, който до 2019 година имаше българско поданство. Това стана ясно от известие на Министерството на финансите на Съединени американски щати, което беше представено от неправителствената организация „ Антикорупционен фонд “.

Адониев беше един от притежателите на т.нар „ златни паспорти “ в България. Той е получил български паспорт през 2008 година, макар че още тогава не е отговарял на изискванията за него. Причината е, че е бил наказан в Съединени американски щати за пране на пари десетилетие по-рано. Заради това българското му поданство беше отнето през 2019 година

В четвъртък Съединени американски щати глобиха и двамата синове на Адониев Филип и Лука, които към момента имат българско поданство.

Включването на Адониев и роднините му в черния лист със глобени лица значи, че активите им в Съединени американски щати за блокирани, а американски жители и компании не могат да работят с тях. Те са глобени поради връзките си с Русия.

Сергей Адониев е съветски предприемач и милиардер от листата на съветското издание на Форбс. Смятан е за доближен до съветския президент Владимир Путин и е участвал на негови срещи с представители на бизнеса в Кремъл. Адониев има телекомуникационната компания Yota ии се счита, че се употребява с персоналната защита на Путин.

Сергей Адониев е получил българско поданство през 2008 година за „ особени заслуги “. Той обаче още тогава не е отговарял на едно от изискванията за приемане на българско поданство – да не е осъждан. Той има неоправдателна присъда от 1998 година в Съединени американски щати за пране на пари, машинация и нарушение на комерсиално ембарго по отношение на трети страни.

„ Това е станало, макар че американските правосъдни архиви, в това число по делото Съединените щати против Сердей Адониев (United States vs. Serguei Adoniev) са налични онлайн, а информацията за присъдата в Съединени американски щати е и на формалната страница на Адониев в Уикипедия “, написа „ Антикорупционен фонд “.

По-късно Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) заяви, че Адониев не е направил вложенията в България, които са послужили за съображение да получи български паспорт по схемата за поданство против вложения. След многократни рецензии против България от Европейската комисия, опцията за така наречен златни паспорти беше отстранена с промени в Закона за българското поданство през 2022 година

През 2019 българското поданство на Сергей Адониев беше отнето. Това стана след сигнал на „ Антикорупционен фонд “ до президентството, Министерство на правораздаването и ДАНС за това, че Адониев е укрил информация за неоправдателната си присъда в Съединени американски щати през 1998 година.

Текстът е поместен в „ Свободна Европа “. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!4ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 27.01.2023, 19:03
27.01.2023, 18:37
27.01.2023, 18:20
27.01.2023, 18:12
Последни публикации-27.01.2023, 19:33-27.01.2023, 19:03-27.01.2023, 18:37Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР