Администрацията най-накрая успя да проумее, че е хубаво да се

...
Администрацията най-накрая успя да проумее, че е хубаво да се
Коментари Харесай

Доц. Чорбанов: Съпротивата расте, хората виждат, че няма масово болни и умиращи

Администрацията най-сетне съумя да проумее, че е " хубаво да се вслуша в гласа на хората, които единствено това работят и единствено от това схващат ". Това сподели в изявление по имунологът от Българска академия на науките доцент доктор Андрей Чорбанов, който проучва разпространяването на Covid-19.

" Като че ли се убедиха, че факторът със заканите не работи, факторът със стряскането на хората по-скоро прави една извънредно мощна поляризация, която може да докара до много-много неподходящ резултат. Може би 10-15% от хората безусловно навлязоха в параноя, къде оправдана, къде не ", означи доцент Чобанов.

" От друга страна извънредно се покачва съпротивата на обществата против въвеждането на ограничения, без зад тях да стоят някакви действителности като опасност. Хората сами виждат, че към тях няма всеобщо заболели, няма всеобщо умиращи хора, няма всеобщо падащи по улиците - нали си спомняте едни фрагменти в Ухан по какъв начин падаха хора по улиците и здравните служби ги събираха ", разяснява експертът. Той посочи, че " това нещо не се случва в Европа и това е повода хората да реагират ".

Политиците сега избират по-умерено да се пробват да влияят върху държанието на хората, сподели доцент Андрей Чорбанов.

Виждаме, че на никое място няма стремглава наклонност с лудо увеличение на случаите, на всички места има леки синусоиди, посочи имунологът.

Ясно е, че вирусът не се предава навън, че се предава в колективи, които са ужасно близо дружно, интимно дружно - да вземем за пример футболен тим или едно семейство, означи Андрей Чорбанов. Той дефинира ограниченията за затваряне по домовете като неуместни, тъй като забавят, само че не стопират разпространяването на болестта.

" Ако се затворим още веднъж по домовете и мазетата, без да се срещаме с други хора, ние ще понижим бройките до разпространяване единствено в най-близките хора от фамилиите. В момента, в който тези ограничения спрат, а те няма по какъв начин да продължат дълго, още веднъж ще се върнем в същата обстановка. Това е един циничен кръг, в който ние непрекъснато влизаме и излизаме, разбирайки, че това няма да ни помогне. "

Доц. Андрей Чорбанов напомни, че към момента в международен мащаб се води спор дали хората умират " с " или " от " ковид, а у нас всеобщо се записва " от ". Понятието " болен " е много по-различно от " положителен ", акцентира доцент Чорбанов.

" Запазете повече нормалност, тъй като и след вирусната зараза би трябвало да останем хора ", моли ръководителят на Департамент " Имунология " в Българска академия на науките.

" Вирусът няма да премине, до момента в който не се срещне с всички евентуални свои гостоприемници и хора, които могат да бъдат положителни. Ще има, несъмнено, огромна група хора, които в никакъв случай няма да бъдат положителни ", разяснява доцент Андрей Чорбанов пред БНР.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР