Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви широки ограничения

...
Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви широки ограничения
Коментари Харесай

Тръмп наложи нови ограничения на TikTok и WeChat

Администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи необятни ограничавания за две известни китайски обществени медии, TikTok и WeChat, което е внезапна ескалация в борбата му с Китай и тя евентуално ще докара до ответни дейности. За това предизвестява американското издание The New York Times, представено от организация " Фокус ".
Двете изпълнителни заповеди, оповестени четвъртък и влизащи в действие след 45 дни, не разрешават всевъзможни транзакции с WeChat или TikTok от физически или юридически лица. По създание се утвърждава периода от 45 дни, който Тръмп по-рано даде на компанията Microsoft, с цел да закупи американския дял на TikTok в Съединени американски щати. В случай, че договорка не се реализира, TikTok евентуално ще бъде неразрешен в Съединени американски щати, както даде обещание Тръмп по-рано.
Напрежението сред Съединени американски щати и Китай към този момент ескалира до равнища, които не са следени от десетилетия заради разривите в геополитиката, технологиите и търговията. През последните месеци чиновниците на администрацията на Тръмп осъдиха дейностите на Китай в Хонконг, териториалните искания на Пекин в Южнокитайско море и напъните му да сътвори световни софтуерни компании.
В известието, с което се афишира указа, Тръмп упрекна WeChat, създаден от компанията Tencent, и TikTok на ByteDance, в даването на канал за Китайската комунистическа партия (ККП) за приемане на персонална информация на американски жители, следене на китайските жители в чужбина и осъществяване на акции за дезинформация в интерес на ползите на Пекин.
„ Разпространението в Съединени американски щати на мобилни приложения, създадени и притежавани от компании в Китайската национална република, продължава да заплашва националната сигурност, външната политика и стопанската система на Съединени американски щати “, отбелязва президентът.
WeChat се употребява необятно в целия свят, по-специално от хора с китайски генезис, които сърфират в приложението, с цел да поддържат връзка с другари, да четат вести и да правят бизнес покупко-продажби. Подобна възбрана може дейно да прекъсне огромна част от неофициалната връзка сред хората в Китай и Съединени американски щати. 
TikTok към този момент води договаряния с най-малко три американски компании, в това число Microsoft, по отношение на евентуално придобиване на каузи на приложението в Съединени американски щати. Миналата седмица Microsoft съобщи, че възнамерява да продължи договарянията за закупуване на услугата на TikTok в Съединени американски щати, Канада, Австралия и Нова Зеландия и ще завърши договарянията до 15 септември.
Заплахата от директна възбрана за транзакции е сериозен удар за ByteDance. Считана за „ фабриката за приложения “ на Китай, ByteDance е разработчик на повече от 20 известни платформи, най-известна от които е TikTok.
Използван от повече от 800 млн. души в международен мащаб, TikTok стана известен поради своите къси, закачливи видеоклипове, които бързо се популяризират по каналите на обществените медии.
За мнозина в Китай възбраната на WeChat ще бъде по-голям проблем. TikTok не действа в Китай, където ByteDance вместо това предлага еквивалентна услуга, наречена Douyin. 
WeChat, въпреки това, прескача системата от интернет филтри в Пекин и свързва общности в Китай и отвън него. Студентите и живеещите в чужбина, употребяват приложението, с цел да поддържат връзка със фамилиите си, а вложителите го употребяват за посреднически покупко-продажби. В Китай има малко други възможности на WeChat, защото множеството други интернационалните приложения за известия са блокирани.
Пекин на собствен ред в петък упрекна Вашингтон в " случайна политическа операция ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР