Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън води кампания срещу

...
Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън води кампания срещу
Коментари Харесай

Вашингтон и Москва се сблъскаха заради военната дейност в Арктика

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън води акция против съветските опити да наложи надзор над арктическото мореплаване и за въвеждане на военно измерение в полемиките по отношение на интернационалната активност в региона.

В деня, когато Русия поемаше ротационното председателство на Арктическия съвет, Съединени американски щати и други членове се сплотиха, с цел да се опълчват на проектите на Москва да откри морски правила за Северния морски път (от Норвегия до Аляска) и желанието й да възобнови военните договаряния на високо равнище в осемстранния блок. Тези договаряния бяха спрени през 2014 година поради дейностите на Русия в Украйна.

Усилията на Съединени американски щати демонстрират възходящите терзания на Вашингтон и някои съдружници от НАТО в резултат на повишаването на съветската военна и комерсиална интензивност в района, който бързо става по-достъпен заради резултата на климатичните промени. Русия изрази сходни съмнения по отношение на претекстовете на НАТО.

На среща на външните министри на Арктическия съвет в Рейкявик държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи, че групата би трябвало да продължи да се концентрира върху мирното съдействие по проблемите на околната среда, сигурността на корабоплаването и проблемите на локалните поданици на района.

" Арктика е район за стратегическа конкуренция, която притегли вниманието на света ", съобщи Блинкън. " Но Арктика е повече от стратегически или стопански значим район ", добави американският първи посланик, като акцентира, че мирното съдействие би трябвало да остане главно и да се надгражда.

Блинкън акцентира смисъла на поддържането на " дейно ръководство и господство на закона ", с цел да се подсигурява, че Арктика ще остане " район без спорове, където страните работят отговорно ". Освен това той сложи под въпрос законността на препоръчаните съветски морски правила и изрази дълбоки запаси към военната активност на Русия в Далечния Север.

Няколко други външни министри, в това число на Канада, Исландия, Финландия, Норвегия и Швеция, повториха апела на Блинкън Арктика да остане спокойна и без спорове, под интернационално ръководство, а не на обособени страни.

Руският външен министър Сергей Лавров, който по-рано тази седмица отхвърли рецензиите на Съединени американски щати с аргумента, че Арктика " е нашата територия, наша земя ", сложи под въпрос претекстовете на НАТО за разполагане на бомбардировачи и подводници в региона. Днес той съобщи,че възобновяването на военния разговор на Арктическия съвет би съдействал за стабилността. По-късно той добави, че възобновяването на този разговор ще бъде приоритет за Русия, до момента в който тя управлява Съвета.

Досегашният ръководител на Съвета, исландският външен министър Гудльогур Тоур Тордарсон, не изглеждаше въодушевен, отбелязва АП. Той изрази поддръжка за " Всичко, което можем да създадем като народи, с цел да понижим напрежението и да реализираме непоклатимост ", само че добави, че съгласно него " е значимо Съветът да се резервира подобен, какъвто е ". Шведската външна министърка Ан Линде прикани Лавров " да построява и поддържа консенсус в Съвета, с цел да продължи градивното съдействие.

АП/БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР