Администрацията на президента Доналд Тръмп обмисля значително съкращаване на т.нар.

...
Администрацията на президента Доналд Тръмп обмисля значително съкращаване на т.нар.
Коментари Харесай

Тръмп обмисля драстично свиване на програмата work&travel, твърди "Уолстрийт джърнъл"

Администрацията на президента Доналд Тръмп обмисля доста редуциране на така наречен стратегии за културен продан, позволяващи на хиляди младежи от целия свят да поработят в Съединени американски щати няколко месеца, след което да поразгледат страната, заяви " Уолстрийт джърнъл ".Позовавайки се на " осведомени с проектите на администрацията ", изданието показва, че става дума за визата от категория J-1, която се издава за лятната стратегия work&travel както и за детегледачки. Това става в границите на издадената през април президентска заповед да се направи обзор на механизмите, по които чужденци се позволяват да обитават или имигрират в страната.

Всяка година десетки хиляди младежи, в това число българи, се възполват от Summer Work Travel (SWT) - стратегия, ориентирана към студенти от колежи или университети. За България нормално това е интервалът сред 1 май и 30 септември, като в тези 5 месеца може да се обитава на американска територия толкоз, колкото е академичната почивка, само че не повече от 4 месеца.

Всяка година допусканите в Съединени американски щати са друг брой, само че се счита, че те заемат сред 80 и 150 000 сезонни работни места. Идеята зад президентската заповед " Купете американско, наемете американец ", е забележителна част от тези места да се употребяват от американски младежи.

Визовата категория J-1 поражда през далечната 1961г. в разгара на студената война като скица за обмяна на персонален опит и хрумвания, т.е. има най-вече просветителна и културна устременост. Критиците ѝ през днешния ден споделят, че тя се е трансформирала в най-голямата стратегия за гастарбайтери - през 2010г. в Съединени американски щати с тази виза са влезнали към 350 000 души за работа и образование, в това число техните съпруги/съпрузи, като тези за работа и пътешестване " (SWT) са били съвсем 133 000. През 2014г. броят им е бил много по-малък - към 79 000 души.

Но тъй като с програмата се занимава Държавният департамент, а не министерството на труда, през последните години зачестяват известията за корист с младежите от чужбина. Критиките са от местата за настаняването и работата им, през заплати под минималните до включване в схеми за незаконен трафик на средства.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР