Администрацията на Байдън се опитва да подпомогне МНС в разследването на Русия

...
Съединените щати ще подкрепят разследването на Международния наказателен съд (МНС)
Коментари Харесай

Съединените щати ще подкрепят разследването на Международния наказателен съд (МНС) за предполагаеми злоупотреби от страна на руските сили в Украйна, потвърдиха двама високопоставени американски сенатори, отбелязвайки сериозен обрат в позицията на Вашингтон спрямо международния трибунал.

Дик Дърбин, демократът, председател на съдебната комисия на Сената, и Линдзи Греъм, републикански член на комисията, похвалиха решението на администрацията на президента Джо Байдън в сряда.

„След като натискахме администрацията в продължение на месеци, ние сме доволни, че администрацията най-накрая подкрепя разследването на МНС“, казаха Дърбин и Греъм в изявление.

„Ще продължим да работим в Сената, за да гарантираме, че отговорните за зверствата ще бъдат подведени под отговорност, включително като работим за премахване на пропуските в законите на САЩ за престъпления срещу човечеството.“


Този ход преобръща дългогодишната тенденция на САЩ да отказват да сътрудничат с МНС, отчасти поради опасения, че съдът може да използва правомощията си за разследване на предполагаеми престъпления от американски сили или съюзнически държави.

Администрацията на Тръмп преди това беше наложила санкции на служители на ICC, които разследваха предполагаеми нарушения на САЩ в Афганистан и злоупотреби от израелските власти срещу палестинци.

САЩ остават една от малкото страни, които не са страни по Римския статут, който за първи път създаде съда през 1998 г.

След международната критика през първите години на така наречената „Война срещу терора“, САЩ стигнаха толкова далеч, че през 2002 г. прокараха закон, разрешаващ военни действия срещу Хага за спасяване на всеки гражданин на САЩ или съюзнически нации, който може да бъде задържан от МНС.

Тази история остави САЩ изложени на критики, че се позовават избирателно на международното право, предпазвайки себе си и своите съюзници от отговорност.

По-рано в сряда Държавният департамент на САЩ повтори противопоставянето си на разследване на МНС в Израел и Палестина, когато беше попитан за зачестили атаки на заселници срещу палестинци в окупирания Западен бряг.

„Не сме разглеждали ICC като подходящ механизъм за някои от тези обсъждания“, каза говорителят на отдела Ведант Пател пред репортери.

САЩ също така отхвърлиха натиска да се потърси отговорност от МНС за убийството на журналистката от Ал Джазира Ширин Абу Акле, която беше смъртоносно простреляна от израелските сили миналата година.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин през март във връзка с обвинения, че силите на страната му са извели деца от Украйна и са ги транспортирали в Русия, действие, което би представлявало военно престъпление.


Откакто Русия започна инвазията си в Украйна миналия март, правозащитни групи и медийни организации описаха в подробности цяла литария от предполагаеми злоупотреби, от екзекуция на цивилни и безразборно бомбардиране на гражданска инфраструктура до изтезания и сексуално насилие.

Републиканските и демократичните законодатели обвиниха Пентагона, че пречи на усилията да се търси отговорност от Русия, след като тя блокира предишни усилия за споделяне на разузнавателна информация с МНС.

Запитан защо Пентагонът отказва да сподели доказателства за подобни престъпления с Международния наказателен съд, министърът на отбраната Лойд Остин каза, че подкрепя усилията Русия да бъде подведена под отговорност, но „винаги ще дава приоритет на защитата на американския военен персонал“.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР