Администрацията на Байдън иска от Върховния съд да разглежда дела относно държавните закони за социалните медии

...
Администрацията на Байдън призова Върховния съд в понеделник да разгледа
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън призова Върховния съд в понеделник да разгледа множество дела, включващи държавни закони, които ограничават модерирането на собствените им платформи от компаниите за социални медии, твърдейки, че законите нарушават правата на Първата поправка на компании като Meta и Twitter.

Заявлението на правителството на САЩ добавя натиск върху съда да се произнесе дали държавите могат да принудят технологичните платформи да хостват съдържание, което иначе биха премахнали съгласно техните условия за обслужване.

Ако съдът се съгласи да разгледа делата, включващи закони, приети от Тексас и Флорида, резултатът може да промени това, което американците в цялата страна могат да видят в цифровите социални платформи.

Заявлението в понеделник идва, след като през януари Върховният съд поиска от главния прокурор на САЩ да вземе отношение по въпроса, като отложи решението дали делата ще бъдат изслушани.

САЩ. Президентът Джо Байдън прави забележки относно икономиката в Arcosa, съоръжение за производство на вятърни кули в Белен, Ню Мексико, САЩ, 9 август 2023 г. REUTERS/Jonathan Ernst Президентът на САЩ Джо Байдън прави забележки относно икономиката в Arcosa, съоръжение за производство на вятърни кули в Белен, Ню Мексико, САЩ, 9 август 2023 г. REUTERS/Джонатан Ернст Джонатан Ернст/Ройтерс

Въпросните държавни закони позволяват на потребителите на социални медии да съдят технологични компании за предполагаема политическа цензура, включително спиране, забрани и други наказания, които потребителят може да изпита в резултат на нарушаване на условията на платформата. Те също така изискват от технологичните платформи да обясняват своите индивидуализирани решения за модериране на съдържание на потребителите.

Случаите се разглеждат като водещо за интернет речта и личните права в лицето на правителствената власт, на фона на консервативните твърдения, че големите социални медийни платформи имат политическа цел да дискриминират десните потребители, като задушават тяхната реч.

Търговските асоциации на технологичната индустрия, които оспорват законите, твърдят, че те са противоконституционни, тъй като принуждават частните компании да „говорят“, нарушавайки дългогодишен принцип на Първата поправка срещу принудителното изказване от правителството.

Два федерални апелативни съдилища стигнаха до различни заключения относно това дали законите са конституционни. Апелативният съд на САЩ за Пети окръг беше на страната на Тексас, докато Апелативният съд на Единадесети окръг беше издал разпореждане, блокиращо влизането в сила на закона на Флорида.

Това разминаване, известно като разделяне на кръгове, е допълнителна причина Върховният съд да даде последната дума, каза администрацията на Байдън, призовавайки съда да подкрепи мнението на Единадесети окръг.

„Когато платформа за социални медии избира, редактира и организира реч на трета страна за представяне пред обществеността, тя участва в дейност, защитена от Първата поправка“, се казва в кратката информация на правителството на САЩ. „Тази дейност и бизнес практиките на платформите като цяло не са имунизирани от регулиране. Но тук щатите не са артикулирали интереси, които оправдават тежестите, наложени от ограниченията за модериране на съдържание при всяка потенциално приложима форма на проверка на Първата поправка.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР