Администрацията на Байдън освобождава „правни ресурси“ за колежи в отговор на решението за утвърдително действие на Върховния съд

...
Администрацията на Байдън пуска нови насоки и правни ресурси“ за
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън пуска нови насоки и „правни ресурси“ за колежи и университети, които искат да осигурят разнообразие на студентите в процеса на прием, след като Върховният съд отхвърли утвърдителното действие през юни.

„Това е момент от голяма спешност във висшето образование“, каза министърът на образованието Мигел Кардона по време на разговор с репортери в понеделник сутринта.

Той критикува решението на съда за отнемане на „инструмент, който колежите са използвали от десетилетия за изграждане на разнообразни общности в кампуса и създаване на равни възможности за студенти от всякакъв произход“ и каза, че предишните забрани на държавно ниво за утвърдителни действия са довели до кандидатстване на по-малко цветнокожи студенти и да бъдат приети в колеж.

Новите насоки от отделите на правосъдието и образованието основно се свеждат до следното: Колежите и университетите имат право да обмислят как расата е повлияла на живота на студентите, но не им е позволено да използват общи демографски данни, за да повлияят на решенията си за прием.

Хора протестират пред Върховния съд във Вашингтон, четвъртък, 29 юни 2023 г. Хората протестират пред Върховния съд във Вашингтон, четвъртък, 29 юни 2023 г. Хосе Луис Магана/AP

„Становището на Върховния съд призна това, което знаем, че е вярно, че расата може да има значение за живота или преживяванията на човек и те оказват влияние върху мотивацията за развитие, академичните интереси или личните или професионалните стремежи“, каза помощник-главният прокурор Ванита Гупта пред репортери. „Това въздействие все още може да се вземе предвид при приема в университет.“

Служител от Министерството на образованието обясни, че насоките са „изрични“, че служителите по приема „не са възпрепятствани от решението на съда да научат расата на отделния кандидат“.

Той също така включва други стъпки, които институциите могат да предприемат, за да увеличат разнообразието в студентското тяло. Например, институциите могат да провеждат целенасочена работа и набиране на персонал в общности с недостатъчно обслужване. Те могат също така да събират и вземат предвид демографски данни – дори ако решенията им за прием не могат да бъдат повлияни от тези данни – и могат да изпълняват програми за „подпомагане на задържането и успеха на студенти с различен произход“.

„Запомнете“, каза Кардона, „нищо в решението на съда не отрича стойността на разнообразието и образованието.“

Гупта каза, че въпреки че решението „променя пейзажа за прием във висшето образование, то не трябва да се използва като извинение за отхвърляне на дългогодишните усилия тези институции да станат по-приобщаващи“.

Афро-американски завършил колеж. Завършил афро-американски колеж. Стойка/E+/Getty Images

„Ние ще продължим нашата борба, за да гарантираме, че студентите, в частност, и обществото като цяло ще се възползват от предимствата на това разнообразие“, каза тя.

Министерството на образованието също планира да издаде изчерпателен доклад по-късно тази година за „най-ефективните и обещаващи стратегии за колежите за законно култивиране на разнообразни набори от кандидати и постигане на разнообразни студентски тела“, добави Кардона.

„Този ​​момент изисква същия смел ангажимент за равни възможности и справедливост, който видяхме от лидерите на върха на Движението за граждански права“, каза той.

Служители на администрацията се борят да предложат ресурси на колежи, чиито приемни процеси са били преобърнати от решението. По-рано този месец администрацията беше домакин на Националната среща на върха за равните възможности във висшето образование, за да намери начини за подкрепа на колежи, които искат да насърчат многообразието.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР