Администрацията на американския президент Джо Байдън вероятно ще предостави на

...
Администрацията на американския президент Джо Байдън вероятно ще предостави на
Коментари Харесай

Уол Стрийт Джърнъл: САЩ вероятно ще предоставят снаряди с обеднен уран на Украйна

Администрацията на американския президент Джо Байдън евентуално ще даде на Украйна снаряди с обеднен уран. Това става след седмици на вътрешни диспути за това по какъв начин да бъдат оборудвани танковете " Abrams ", които дават на Киев.

Високопоставен чиновник разяснява пред The Wall Street Journal, че евентуално няма огромни спънки за одобряването на доставките на боеприпасите. Пентагонът настоя танковете " Abrams ", които Съединени американски щати дават на Украйна, да бъдат въоръжени със снаряди с обеднен уран, които се употребяват постоянно от американската войска и са доста ефикасни против съветските танкове. Изстреляни с висока скорост, снарядите са способни да пробият челната ризница на съветски танк от разстояние.

" Снарядът удря като товарен трен ", споделя Скот Бостън, анализатор на защитата в Rand Corporation и някогашен артилерийски офицер от армията. " Много е дълъг и доста компактен. Така че удря с огромно количество кинетична сила в съответна точка от вражеската ризница ", изяснява още той.

Предложението е било разисквано в Белия дом, където някои длъжностни лица са изразили угриженост, че съответното решение на Вашингтон в тази тенденция може да провокира интернационална критика заради рисковете за здравето и околната среда, които може да произтичат от снарядите с обеднен уран, написа " Фокус ".

Въпреки че обедненият уран е непряк артикул от процеса на обогатяване на уран, той не генерира нуклеарна реакция. Програмата на Организация на обединените нации за околната среда разгласи в отчет предходната година, че " химическата токсичност “ на метала съставлява най-голямата евентуална заплаха и  " може да аргументи раздразнение на кожата, бъбречна непълнота и да усили рисковете от рак “.

Руският президент Владимир Путин въпреки всичко упрекна Англия в разпространяването на " оръжия с нуклеарен съставен елемент “, изказване, което провокира недоволства от страна на Лондон, че Москва популяризира дезинформация.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР