Администрацията на американския президент Джо Байдън предложи нов модел за

...
Коментари Харесай

САЩ предлагат нов план в глобалните преговори за корпоративен данък

Администрацията на американския президент Джо Байдън предложи нов модел за данъчно облагане на мултинационалните корпорации и прикани най-големите международни компании да заплащат налози на националните държавни управления въз основа на продажбите им във всяка страна. Това е част от договорката за въвеждане на световен най-малък налог върху облагата, чиято самодейност още веднъж е на Вашингтон.

В документи, изпратени до 135 страни, които договарят за интернационалното данъчно облагане посредством Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) в Париж, с които разполага Financial Times, Министерството на финансите на Съединени американски щати излага проект, който да се ползва за световните облаги на най-големите компании, в това число огромните американски софтуерни групи, без значение от физическото им наличие в дадена страна. Целта на проекта е да катализира договарянията в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, в която членуват развитите страни, с обещанието за по-стабилна интернационална данъчна система, която да спре въвеждането на национални цифрови налози и да блокира отбягване на налози от доста мултинационални компании.

Активността на Съединени американски щати съответствува с пролетните срещи на МВФ и Световната банка, откакто малко по-рано Белият дом предложи покачване на корпоративния налог в Съединени американски щати - с 2.5 трлн. $ през идващите 15 години, с цел да обезпечи финансиране на проекта за развиване на инфраструктура, чистата сила и високите технологии на стойност над 2 трлн. $.

След близо десетилетие договарянията за налозите в границите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз бяха разграничени на две елементи. Първият дирек на договарянията е предопределен да откри нов режим за данъчно облагане на най-големите интернационалните компании, до момента в който вторият е да отговори на предлагането на Съединени американски щати да се вкара най-малък корпоративен налог от 21%.
Ползите за Съединени американски щати и останалите
Споразумение в границите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще разреши на администрацията на Джо Байдън да усили корпоративните налози за американските компании, без да се опасява, че те ще реалокират регистрацията си в друга страна, с цел да завоюват от по-ниска ставка.

Ако проектът на Съединени американски щати бъде признат, други страни ще могат да усилят приходите от огромните американски софтуерни компании и други корпорации, които оперират на техните територии, само че са плащали по-нисък корпоративен налог. Офертата от Вашингтон отразява по-широката цел на Байдън да постави завършек на конкуренцията в последните години за понижаване на световното данъчно облагане, което лишава държавните управления от доходи, нужни за финансиране на съществени услуги и вложения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР