Администрацията на американския президент Джо Байдън пое ангажимента да намали

...
Администрацията на американския президент Джо Байдън пое ангажимента да намали
Коментари Харесай

САЩ поеха ангажимент да намалят наполовина парниковите си емисии до 2030 г.

Администрацията на американския президент Джо Байдън пое уговорката да понижи парниковите излъчвания на Съединени американски щати с 50-52 % до 2030 година по отношение на равнищата от 2005-а, съобщи Ройтерс. От Вашингтон се надяват, че тази нова цел ще накара другите страни, които имат огромен принос за световното стопляне, да бъдат по-амбициозни в битката с климатичните промени.

Целта ще бъде представена при започване на проведената от Байдън двудневна среща на върха за климата, която ще се организира онлайн. Тя идва на фона на напъните на Съединени американски щати да си върнат водещата роля в битката с климатичните промени, откакто някогашният президент Доналд Тръмп изтегли страната от интернационалните старания за понижаване на парниковите излъчвания.

Новата цел също по този начин играе значима роля в в по-широкия проект на Байдън за цялостна декарбонизация на американската стопанска система до 2050 година. Според президента тази самодейност може да сътвори милиони високоплатени работни места, въпреки че мнозина републиканци я подлагат на критика като нездравословна за стопанската система.

Очаква се плануваното понижаване на излъчванията да пристигна от електроцентрали, коли и други стопански браншове, само че Белият дом не заложи самостоятелни цели за обособените сектори.

„ Това е цел, която е сложена пред цялата стопанска система. Ще има доста способи за нейното реализиране “, разяснява представител на администрацията пред кореспонденти.

Целите пред обособените браншове ще бъдат показани на по-късен стадий през тази година.

Начинът, по който Съединени американски щати имат намерение да реализират своите климатични цели, ще бъде от решаващо значение за затвърждаването на доверието в страната във връзка с битката с световното стопляне, защото към момента съществуват опасения, че уговорките на Съединените щати към чистата сила може да се изместят фрапантно при последващи промени в Белия дом.

Представеният неотдавна от Байдън инфраструктурен проект за 2 трлн. $ съдържа голям брой ограничения, които биха могли да оказват помощ за реализирането на новата цел за климата, в това число постигането на нулеви излъчвания в енергийния бранш до 2035 година и ограничения за електрифициране на автомобилния парк.

Мерките обаче би трябвало първо да бъдат признати от Конгреса, преди да станат действителност.

Администрация на Байдън е подложена на мощен напън от екологични групи, някои водачи на корпорации, генералния секретар на Организация на обединените нации и задграничните държавни управления да си сложи за цел понижаване на излъчванията на Съединени американски щати с най-малко 50% през това десетилетие.

Световните водачи имат за цел да лимитират повишението на температурата на планетата до към 1,5 градуса по Целзий над рединдустриалните равнища – предел, който съгласно учените може да помогне за отбягване на най-лошите резултати от световното стопляне.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР