Администрацията на американския президент Джо Байдън очевидно е загрижена, че

...
Администрацията на американския президент Джо Байдън очевидно е загрижена, че
Коментари Харесай

САЩ обмислят да забранят модерните автомобили от Китай и Русия

Администрацията на американския президент Джо Байдън явно е загрижена, че модерните коли, оборудвани с цифрова технология, могат да се трансфорат в риск за сигурността, в случай че идват от Китай или Русия.

Поради това Министерството на търговията на Съединени американски щати се изрича в интерес на възбраната на избран китайски и съветски хардуер и програмен продукт за автомобилния пазар, показва немското издание „ Шпигел “.

Очаква се препоръчан правилник да забрани продажбата и вноса на транспортни средства, оборудвани с технологията в Съединени американски щати. Той би трябвало да бъде признат преди края на мандата на Джо Байдън.

Това се отнася изключително за системите за самостоятелно шофиране и цифровите информационни системи, които са централни за доста функционалности на актуалните коли.

Те са значими за телеметрията и постоянно могат да бъдат свързани към интернет посредством Bluetooth или спътник.

Според изказване, оповестено в понеделник от Съединени американски щати, „ злонамерените съперници могат да употребяват системите за достъп и събиране на най-чувствителните ни данни “.

Друг риск е, че транспортните средства „ могат да бъдат манипулирани отдалечено, до момента в който пътуват по американските пътища “.

Колко съществено държавното управление на Съединени американски щати приема въпроса демонстрира и фактът, че няколко високопоставени представители предизвикват проекта. Министърът на търговията на Съединени американски щати Джина Раймондо разяснява, че колите през днешния ден са оборудвани с камери, микрофони и GPS следене.

„ Не е нужно доста въображение, с цел да разберете по какъв начин задграничен съперник с достъп до тази информация може да съставлява сериозна опасност за националната сигурност на нашия живот и неприкосновеността на персоналния живот на жителите на Съединени американски щати “, показва Раймондо.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан също разяснява тематиката. Според него е нужна „ отбрана на американските жители, сериозната инфраструктура и веригата за доставки на автомобилната промишленост от рисковете за сигурността на колите, свързани с избрани страни “, съобщи bTV.

Администрацията на Байдън издаде в понеделник изчерпателно предизвестие за рисковете от технологията, само че в началото не даде никакви съответни образци за сходни произшествия, при които към този момент са зародили проблеми.

Американските управляващи изброяват няколко доста разнообразни евентуални казуса - отбрана на данните, шпионаж, национална сигурност и риск от произшествия.

Въпреки че всички те са свързани с дигитализацията на автомобила, какъв брой реален е рискът и кой е изложен на подобен, варира доста, разяснява „ Шпигел “.

Американският министър на търговията Раймондо оправдава стъпката с сигурността на всички водачи. 

" Обезопасяваме колите си и американския народ “, разяснява тя. Теоретично най-малко всеки лидер е обиден от казуса със отбраната на данните. Съвременните транспортни средства събират доста персонални данни, като да вземем за пример маршрутите на придвижване на притежателите.

Системите за самостоятелно шофиране записват и видеоклипове.

Докато гладът на транспортните средства за данни може да е скучен за необятната общност, сюжетът, при който непозната страна наблюдава целево лице посредством колата, е проблем, изключително за уязвими хора като сътрудници.

По-възможна отбрана тук би била някои американски чиновници на длъжности, свързани със сигурността, да нямат право да употребяват китайски транспортни средства - тъкмо както американските чиновници постоянно нямат право да употребяват TikTok, което принадлежи на китайска компания, показва „ Шпигел “.

Снимка: iStock
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР